Joensuun kaupunginvaltuusto teki päätöksen vesilaitoksen rakentamisesta helmikuun 10. päivä 1927.

Siitä voidaan sanoa järjestäytyneen vesi- ja viemärilaitostoiminnan alkaneen. Aiemmin kaupunkilaiset saivat veden omista kaivoistaan.

40 asuntoa sai hanavettä vuonna 1927

Vesilaitoksen rakennustyöt aloitettiin helmikuussa rakentamalla Pielisjoen alitus ja Niinivaaran vesisäiliö. Heinäkuuhun mennessä työt olivat edistyneet ripeästi. Johdot kestivät painekokeen erinomaisesti.

Vesisäiliön valmistuminen kuitenkin viivästyi, koska ammattitaitoisesta työväestä oli pulaa ja työlaitteiden lähettäminen Saksasta myöhästyi. Vuoden 1927 loppuun mennessä vesi kuitenkin virtasi putkea pitkin jo neljäänkymmeneen talouteen.

Nykyisen viemäriverkostonkin rakentaminen aloitettiin samanaikaisesti. Joulukuussa 1929 viemäriverkkoon oli liittynyt jo reilut 2300 taloutta.

Käsipelistä automaatioon

Vesilaitostoiminta on vuosien saatossa muuttunut merkittävästi. Ensin pohjavedenottamoita ja vesisäiliöitä oli yksi ja ne olivat käsikäyttöisiä.

Nyt pohjavedenottamoita on 16, vesisäiliöitä 12 ja käsittelylaitoksia 10. Järjestelmä on automaatio-ohjattu ja se toimii yli kuntarajojen.

Joensuun Veden johtaja Juha Lemmetyinen kertaa Utraan 40-luvulla rakennetun vedenottamon, samoin kuin Kuhasalon vedenpuhdistamon rakentamisen 70-luvulla olleen yhdet merkittävimmistä askelista vesilaitoksen historiassa.

Lahjaksi pönttöjä rakentajille

Juhlavuoden kunniaksi Joensuun Vesi jakaa linnunpöntön kaikille uusille liittymissopimuksen solmiville omakotitalorakentajille.

Samalla Joensuun Vesi osallistuu Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan osoitteessa yle.fi/miljoonalinnunponttoa.

Lue lisää Joensuun Veden vaiheista
joensuunvesi.fi/historia