Joensuun kirjallisuustapahtuma on avoin, keskusteleva yleisötilaisuus, jonka esiintyjiksi kutsutaan suomalaisia kirjailijoita sekä tutkijoita.

Syksyn 2017 tapahtuma 15.–17.9. on järjestyksessä kahdeksastoista ja teemaksi on valittu ”Sata”. Teemasana assosioituu satavuotiaan Suomen tasavallan merkkivuoteen, ja teemaa kartoitetaan sekä tieteen että taiteen näkökulmista kolmen päivän mittaisessa tapahtumassa.

Tapahtuman alustajia ovat media- ja tulevaisuudentutkija Sam Inkinen, professori emeritus Seppo Knuuttila, FT Kukku Melkas, FT Hannu Salmi, professori Antti Ylikiiskilä, kirjailijat Virpi Hämeen-Anttila ja Pajtim Statovci, tietokirjailijat ja tutkijat dos. Kai Häggman ja YTM Matti Salminen sekä sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen.

Tapahtuman taiteellisessa ohjelmassa kuullaan muun muassa uusia sävellyksiä Volter Kilven teksteihin, esiintyjinä laulutaiteilija ja säveltäjä Tomi Pulkkinen, viulutaiteilija Arto Nybom ja perkussionisti Joel Jaakkola. Lauantain kirjallisuuspäivän jälkeen lauletaan

Teatteriravintolassa suomalaisia lauluja yhteislauluillassa.

Tapahtuman järjestelyistä vastaavat Pohjois-Karjalan kesäyliopisto ja Itä-Suomen yliopisto yhdessä työryhmän kanssa.

Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry järjestää samaan aikaan Joensuun kirjallisuusviikko 2017 -tapahtuman 11.–17.9. Viikon aikana järjestetään kirjallisuustapahtumia eri puolilla kaupunkia.