Joensuun kaupungin liikuntapalvelut on käynnistänyt Jaaman kierros -retkeilyreitin kunnostamisen. Tarkoitus on parantaa retkeilyn ja liikuntamatkailun edellytyksiä.

Reitin sijainti asutusalueiden läheisyydessä antaa hyviä mahdollisuuksia myös lähiliikuntaan. Koko hankkeen tavoitteena on reitistön parempi tunnettuus, saavutettavuus ja käyttöasteen nosto.

Kartallisia infotauluja reitin varteen

Jaama Trail -hanke on osa laajempaa kokonaisuutta, jossa toimitaan yhteistyössä Kontiolahden Kontionpolut-hankkeen kanssa. Alueen reitistöjen toiminnalliset sisällöt yhtenäistetään ja nykyaikaistetaan palvelemaan muun muassa maastopyöräilyä.

Lajin alueelliset toimijat toimivat tässä asiantuntijoina. Noin 35 000 euron hankkeeseen on haettu Leader-rahoitusta.

– Käytännön toimenpiteinä uusitaan opasteviitat ja reittimerkinnät sekä rakennetaan kartallisia infotauluja, Joensuun kaupungin kunnossapitosuunnittelija Timo Mikkonen kertoo.

– Muita maastossa olevia rakenteita kunnostetaan tarpeen mukaan.

Jaama Trailille tulee uudet opasteet.
Uudet reittimerkit työn alla

Nimi muuttuu Jaama Trailiksi

Jaaman kierroksen nimi muutetaan Jaama Trailiksi. Reittilinjamuutosten myötä sen pituudeksi tulee noin 60 kilometriä. Jaamankankaalla reitti kulkee Höytiäisen rantaan Hirvisärkän uimarannalle, jonne Kontiolahden kunta rakentaa palvelurakenteet.

Selvityksessä ovat myös Utranharjun tulipaikan siirto maisemallisesti paremmalle paikalle sekä reitin ohjaaminen Utrassa Pielisjoen rantaan. Muutoksilla helpotetaan myös huoltoa ja ylläpitoa.

Jaama Traililta on yhteys Liperin Pärnävaaralle ja Kinttupoluille sekä Kontionpolkujen kautta Kolille saakka. Reitistöstä muodostuu valtakunnallisestikin huomattava, noin 200 km pituinen kokonaisuus.

Jaama Trailia voi kokeilla myös pätkissä

Jaama Trailin rengasreitti kulkee useita kilometrejä Joensuun keskustassa ja taajama-alueilla, mikä tekee retkeilyreitille lähtemisen helpoksi. Reitille voi lähteä mistä kohtaa vain, niin matkustajasatamasta kuin Jaamankankaaltakin. Reittiopasteiden uudistuksen jälkeen tämä on entistä helpompaa, lähtöpaikaksi riittää mikä tahansa reitin opastepisteistä.

Reittiä voi myös kävellä vain osan matkaa; näin myös esimerkiksi lapsiperheet pääsevät kokeilemaan uudistunutta reittiä.

– Lapsia voi myös innostaa mukaan retkelle ottamalla erilaisen lähestymistavan retkeilyyn, kuten kiertämällä Jaama Trailia kolmen uimarannan osuuden, Mikkonen vinkkaa.

– Jokiasemalta Aavarantaan reitille tulee pituutta yhteen suuntaan noin 6,5 kilometriä ja matkalle osuu niin Linnunlahden kuin Honkaniemen uimarannat.

Välilammen nuotiopaikalla on mukava pysähtyä eväitä syömään.

Toinen hyvä kohde lapsiperheelle Jaama Trailin varrella on Välilammen laavu. Laavun lähelle pääsee ajamaan autolla.

– Laavu sijaitsee mäntykankaalla, jossa on myös helppo tehdä pieni kävelylenkki lasten kanssa.

Isommat retkeilijät voivat taittaa matkan Välilammelta vaikka Utranharjulle: pituudeksi tulee silloin 11 kilometriä suuntaansa. Utranharjulla voi vielä pysähtyä paistattelemaan päivää nuotiopaikalle.

Kontionpolkujen avajaistapahtuma 10.6.

Kontiolahden ampumahiihtostadionilla tapahtuu lauantaina 10.6. klo 10 alkaen. Silloin järjestetään Kontionpolkujen avajaistapahtuma. Taitojaan voi testata muun muassa näissä lajeissa:

  • frisbeegolf
  • maastopyöräily
  • mobiilisuunnistus
  • rullahiihto
  • ammunta

Kello 11 starttaa lisäksi Jaama Run -polkujuoksu, joka tutustuttaa uusiin Kontionpolkujen reitteihin.

Tapahtuman järjestävät Kontiolahden kunta, Joensuun kaupunki sekä paikalliset toimijat.