Kaupungin Suomi 100 -juhlallisuudet saavat hienon huipennuksen, kun marraskuun 17. päivä Joensuu Areenan lavalle nousee Ismo Alanko yhdessä kaupunginorkesterin kanssa.

Tuleva Taiteilijaelämää-konsertti on Alangon uran toinen kerta sinfoniaorkesterin solistina. Viisi vuotta sitten hän konsertoi Radion sinfoniaorkesterin RSO:n kanssa ja kokemus jätti jälkensä artistiin.

Kunhan jätetään melodia ja sanat

–  Unelmani oli, että minun musiikkiani käytettäisiin samaan tapaan kuin jotkut säveltäjät ovat käyttäneet kansanmusiikin teemoja, aihioina sinfonioihin tai orkesterimusiikkiin. Samalla tavalla antaisin sovittajalle vapaat kädet tehdä niistä omaa musiikkia. Kunhan jätetään melodiat ja sanat, Alanko muistelee ensimmäisen sinfoniaorkesterikonsertin syntyä.

– Se oli tavallaan villi seikkailu, sukellus siihen, mitä sinfoniaorkesteri voisi saada kaivettua noista biiseistä.

Joensuun-konsertti ei aiemman toisinto

Tuo televisioitu konsertti loppuunmyydyllä Musiikkitalolla oli Alangolle sen verran tiukka paikka ja samalla ainutlaatuinen ja erityinen kokemus, että hän toivoi voivansa jossain vaiheessa esiintyä sinfoniaorkesterin kanssa uudelleen. Hetki siinä meni, mutta nyt me pääsemme siitä Joensuussa nauttimaan.

– Ajattelin, että olisi mahtavaa saada esittää näitä vielä uudestaankin jossain. Sen kun on kerran tehnyt, se olisi rennompaa. Nyt on tarkoitus, että tehdään osittain niitä biisejä ja toivon mukaan saadaan myös joitain erityisesti tätä konserttia varten tehtyjä sovituksia, valottaa Alanko Joensuun-keikan suunnitelmia.

Mies ja miksaaja tien päällä

Viime aikoina Ismo Alanko on keikkaillut kuitenkin aivan erilaisella meiningillä. Vaikka viimeisen parin vuoden aikana ohjelmassa on ollut klubikiertue, konserttikiertue ja kaikki isot festivaalit, silti Alangosta tuntui, että suurin osa Suomea oli tavoittamatta.

Halusin löytää paikkakuntia, missä en ole keikkaillut joko ikinä tai sitten tosi pitkään aikaan.

Alanko lähti tänä keväänä 27 keikan kiertueelle puoleksitoista kuukaudeksi. Ainoat soittimet lavalla olivat piano ja kitara ja ainoana matkaseurana miksaaja. Kokoonpano mahdollisti keikat pienilläkin paikkakunnilla ja Ismo Alanko yksin -kiertue vei Alangon aina Porvoosta Utsjoelle asti.

– Yksin esittäminen on niin erilaista. Se tuo täydellisen vapauden, että voin tehdä ihan mitä vaan niissä konserteissa, fiiliksen mukaan. Kaikki keskittyy lauluilmasuun, tekstiin ja niiden biisien ytimeen, Alanko kuvailee.

Osa faneista käynyt keikoilla 80-luvulta asti

Alanko on keikkaillut jo 37 vuoden ajan, vuonna 1980 keikkailun aloittaneesta Hassisen koneesta lähtien. Keikoilla käykin välillä sellaista yleisöä, joka on seurannut Alangon uraa aivan alusta asti.

– Se on hienoa ja antaa tosi paljon uskoa tähän tekemiseen, että on niin paljon ihmisiä, jotka kertovat kuinka paljon musiikki on heille merkinnyt elämän erilaisissa käännekohdissa. Ja että on sellaisia ihmisiä, jotka ovat käyneet keikoilla siitä lähtien, kun minä aloitin.

Sitä porukkaa löytyy taatusti myös Joensuu Areenasta marraskuussa.

Liput myynnissä – hanki omasi halvemmalla ennen 23.9.!

1.8.–22.9. 15/10/10 euroa,
23.9.–17.11. 20/15/15 euroa

Kerubin show and dinner -lippu 45 € sis. herkullisen aterian ja konsertin

Rokumentin festivaalilippupaketilla ennakkoetuhintaan 15/10/10 € myös 23.9. jälkeen Carelicumista tai ovelta

OVET AUKEAVAT KLO 18 ja tunnelmaan saattelee nouseva joensuulaisyhtye TAIVAL!

Lippuja saat