Joensuun kaupungin hyvinvointijohtajana maaliskuun alussa aloittaneen Riitta Huurinaisen mielestä joensuulaisten hyvinvointiin ja terveyteen voidaan vaikuttaa monilla asioilla, esimerkiksi hyvät pyörätiet kannustavat liikuntaan.
– Meidän tehtävänä on tukea ja kannustaa ihmisiä oman hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä, Huurinainen sanoo.
Kaupungin hyvinvoinnin toimialaan kuuluvat muun muassa varhaiskasvatus, koulut sekä liikunta-, kulttuuri- ja nuorisopalvelut. Juuri nyt uusi toimiala hakee tehokasta toimintamallia.
Laaja kenttä tuo Huurinaisen mielestä haasteita, mutta tekee samalla työstä mielenkiintoista.

Paljon tuttua

Joensuun kaupungille Huurinainen siirtyi Kelasta, jossa hän työskenteli itäisen vakuutuspiirin johtajana. Hyppy kaupungin leipiin ei lopulta ollut kovin suuri.
– Tässä on yllättävän paljon liittymäpintoja entiseen työhöni Kelalla. Myös yhteistyökumppaneissa on monia tuttuja, se helpottaa yhteistyötä, vaikka nyt olenkin mukana uudessa roolissa.

Sateenvarjona monia kaupungin toimintoja yhdistävä hyvinvoinnin toimiala voi Huurinaisen mukaan kokonaisuutena hyvin, mutta tehtävää on paljon ja ihan oikeita ongelmiakin on korjattavaksi.

– Syrjäytyminen ja erityisesti nuorten syrjäytyminen huolestuttaa suuresti. Samoin entistä nuorempien päihteiden ja huumeiden käyttö. Nämä ovat asioita, jotka tulevat olemaan jatkossa vahvasti meillä esillä, Huurinainen kertoo.
Joensuulainen opetus aina varhaiskasvatuksesta yliopistotasolle saakka on tällä hetkellä hyvällä tasolla, mutta se ei ole Huurinaisen mielestä itsestäänselvyys.
– Meidän täytyy tehdä töitä opetuksen laadun eteen, että se pysyy hyvänä tulevaisuudessakin, Huurinainen linjaa.

Suuret tilakysymykset

Suurempana kokonaisuutena hyvinvointijohtajaa työllistävät nyt sekä varmasti myös tulevaisuudessakin tilakysymykset. Sisäilmaongelmia on sekä päivähoidon että koulujen tiloissa, osa yksiköistä toimii väliaikaistiloissa. Myös liikuntatiloista alkaa tulla pulaa.

Myönteisenä asiana Huurinainen näkee monipuolisen yhteistyön esimerkiksi Siun soten ja laajan järjestökentän kanssa.

– Teemme jo nyt paljon yhteistyötä monien toimijoiden kanssa. Tulevaisuudessa näitä yhteistyökuvioita täytyy tiivistää entisestään.