Nuoret naiset ottivat symbolisesti vallan haltuunsa tyttöjen päivänä 11.10. ympäri maailmaa. Joensuu osallistui ainoana Suomen kuntana Planin Girls Takeover -tempaukseen. Myös Elinkeinoelämän keskusliitto, Finlayson, Jääkiekon SM-liiga, Kotipizza, Nokia, opetushallitus, Orion, Supercell, SAK ja Yleisradio hyppäsivät mukaan.

Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen sai väistyä päiväksi, kun liperiläinen Minttu Kurki, 15, istui kaupunginjohtajan tuolille. Planin toiminnassa mukana pienestä pitäen ollut Kurki aloittaa pian viidennen vuotensa Planin lastenhallituksessa.

Keskustelua ja vierailuja

Aamupäivällä kaupunginjohtajakaksikko vieraili Lyseon peruskoululla. Siellä he juttelivat rehtori Anna Rengon ja tukioppilaiden kanssa. He keskustelivat sukupuolirooleista, uravalinnoista ja tyttöjen asemasta Suomessa. Puhuttiin myös siitä, kuinka ryhmäpaine vaikuttaa omiin valintoihin.

Iltapäivällä vs. kaupunginjohtaja Kurki vieraili nuorisovaltuuston tiloissa. Mukana oli nuorisoasiamies Jutta Kukkonen. Nuorisovaltuutettujen kanssa Kurki jatkoi siitä, mihin jäi lyseolaisten kanssa: ura- ja opiskeluvalinnat puhuttivat.

Päivän aikana Kurki ja Karjalainen keskustelivat Joensuun uudesta valmisteilla olevasta strategiasta huomioiden etenkin tasa-arvoon liittyvät kohdat. Palkkatasa-arvo kohosi keskustelunaiheeksi.

Kurki teki myös päätöksen

Tältä erää lyhyehköksi jääneen kaupunginjohtajan pestinsä aikana Kurki ehti tekemään yhden virallisen päätöksen. Hän sitoutti Joensuun kaupungin ja Abloyn yhteistyöhön sukupuoliroolien murtamiseksi. Abloy tulee seuraavan vuoden aikana järjestämään tutustumiskäyntejä, tet-jaksoja ja koulukäyntejä tytöille niin, että tekninen ala, tuotekehitys ja insinööriosaaminen tulisivat heille tutuksi, ja tytöt uskaltaisivat hakeutua oikeasti itseään kiinnostaville aloille. Päätös myös velvoittaa kaupungin raportoimaan Kurjelle työn tuloksista vuoden päästä tyttöjen päivänä 11.10.2018.

Päivästä jäi hyvä mieli kaikille

Kaiken kaikkiaan päivä sujui sekä vallankaappaajan että hetkellisesti syrjäytetyn kaupunginjohtajan mielestä rattoisasti. Vaikka Suomessa asiat ovatkin sukupuolien välisen tasa-arvon suhteen verrattaen hyvin, niin sitä ei sovi unohtaa.

– Ei voida vaan todeta, että asiat ovat nyt ihan hyvin ja lopettaa niiden kehittämistä parempaan. Jos pysähdytään, jäädään pian pahasti jälkeen, Kurki sanoo.

Kurki kiiruhti heti iltapäivän lehdistötilaisuuden loputtua taksilla kohti rautatieasemaa. Kaupunginjohtajana jälleen jatkava Karjalainen kertoi olevansa iloinen, kun Kurki oli valinnut hänet ja Joensuun kaappauksen kohteeksi, ainoaksi kunnaksi. Karjalainen tuumasi päivän olleen myös paljon mielenkiintoisempi kuin mitä se olisi ollut ilman tempausta.

– Ilman tätä se olisi mennyt soten talousarvion kanssa.