Näyttely esittelee suomalaisille, niin tavallisille kansalaisille kuin merkkihenkilöillekin luotuja exlibriksiä. Merkkien tekijä on Pohjois-Karjalasta lähtöisin oleva kuvataiteilija ja dokumentaristi Mauri Päivinen.

Päivinen kertoo viehättyneensä exlibriksien tarjoamasta mahdollisuudesta pohtia kohteena olevan henkilön persoonaa toisin kuin tavanomaisen muotokuvan kautta. Exlibriksen innoittajana saattaa olla henkilön ammatti, rakas harrastus, kotiseutu tai merkittävä saavutus. Joskus exlibris saattaa olla erittäin henkilökohtainen, kuten silloin, kun se kuvastaa perheenjäsenen menetystä.

Kaikkiaan Päivinen on tehnyt exlibriksiä yli kolmellesadalle henkilölle. Taitelijan työskentelytapaan saa tutustua myös näyttelyssä esitettävän Exlibris – symbolien salaisuus lyhytelokuvan kautta.

Joensuun pääkirjaston ala-aulassa voi tutustua myös exlibriksiin 5.–30.9.2016

Kirjoja ja exlibriksiä esittelee aiheesta kertovia kirjoja ja kuvia eri aiheisista exlibriksistä. Exlibriksiä on ryhmitelty myös eri kuvataiteilijoiden mukaan. Näyttelyssä on myös Pohjois-Karjalaan liittyviä exlibriksiä.

 

Exlibriksiä suomalaisille 10.9.–13.11.
Pohjois-Karjalan museo Hilma
Carelicum, Koskikatu 5, Joensuu
Avoinna ma–pe 10–17, la–su 10–15
Liput 3/5 €

Lue lisää
www.pohjoiskarjalanmuseo.fi