EU:n vammaiskortti on vapaaehtoinen kommunikoinnin ja osallistumisen apuväline. Kortilla henkilö voi osoittaa tarvitsevansa erityistä apua esimerkiksi joukkoliikenteessä tai kulttuuri- ja liikuntatapahtumissa.

Vammaiskorttia on voinut hakea Suomessa tämän vuoden kesäkuusta alkaen.

Vammaiskortti tuo monipuolista hyötyä

Vammaiskorttitoimisto järjesti Joensuun kaupungin vammaisneuvoston kanssa kaikille avoimen vammaiskorttia koskevan koulutustilaisuuden Joensuussa 18.9.2018. Tässä koulutustilaisuudessa toinen kouluttaja, itse lievästi kehitysvammainen henkilö, kertoi omia kokemuksiaan vammaiskortin hyödyistä muun muassa seuraavasti:

– Kun menin junassa kahvioon ja näytin vammaiskortin, niin myyjä kantoi kahvini pöytään. Kun menin Ilosaarirockissa invalavalle, niin järjestysmies pyysi minua poistumaan sieltä, koska en käytä pyörätuolia. Kun näytin hänelle vammaiskortin, järjestysmies antoi minun jäädä lavalle. Eli vammani ei näkynyt ulospäin.

Järjestysmies toimi näin siitä huolimatta, että Ilosaarirock ei ollut virallinen vammaiskorttikohde. Lisäksi kouluttaja kertoi, että esimerkiksi matkustaessa hotellille voisi ilmoittaa, että sähköpistokkeen pitäisi olla sängyn lähellä.

Vammaiskorttikohteita tarvitaan lisää

Vammaiskortin verkkosivuilla, www.vammaiskortti.fi, on luettelo palveluntarjoajista, jotka antavat erityistä apua vammaiskortin omistavalle. Kohteita ei ole vielä paljon, koko Suomessa vasta 125.

Esimerkiksi Joensuun seudun joukkoliikenteen Jojo-linjoilla ja Noutopoika-liikenteessä vammaisen avustaja pääsee matkustamaan ilman maksua, kun avustettavan EU:n vammaiskortissa on A-merkintä. Myös VR on vammaiskorttikohde.

On tärkeää, että vammaiskorttikohteeksi ilmoittautuisi mahdollisimman moni palveluntarjoaja. Tämä olisi myös palveluntarjojille hyvä markkinointivaltti.

Tehdään yhdessä EU:n vammaiskorttia tutuksi!

 

Vammaiskortin hakeminen aloitetaan ottamalla yhteyttä Kelaan.

Ohjeet kortin hakemiseksi sekä paljon muuta vammaiskorttia koskevaa tietoa löytyy verkkosivuilta www.vammaiskortti.fi.