Taiteen ja kulttuurin moniosaaja Tiina Aalto on kiertänyt kevään aikana Pohjois-Karjalan lastenkulttuuriverkoston kuntia draamapajallaan.

Tunteita ja värejä käsittelevässä pajassa 3.–4.-luokkalaiset pääsivät luomaan omia tarinoita aiheesta ”Kun kaikki ei mennyt niin kuin piti”. He myös esittivät tarinansa nukketeatterina.

Parasta on lasten heittäytyminen

– Parasta draamapajoissa on lasten heittäytyminen. Lasten perustelut miksi jokin tunne on tietyn värinen, luovat tarinoita. Näistä tarinoista usein löytyy arkeen sopiva opetus anteeksiannosta, hyväksynnästä tai yhdessä tekemisestä, tarinoi Tiina Aalto.

Kiertävän pajatoiminnan lisäksi Aalto työskentelee Pohjois-Karjalan museo Hilman Museokerho-hankkeessa ja toimii myös vauvojen värikylpyohjaajana. Museokerho on sukupolvia ylittävää ja yhdistävää toimintaa, jossa päästään huovutuksen, sanataiteen ja tutkimisen avulla syventymään museon näyttelyiden sisältöihin.

Innostuksensa kulttuurin parissa työskentelyyn Tiina Aalto saa ihmisten kohtaamisesta, monipuolisten sisältöjen suunnittelusta ja toteuttamisesta, sekä ilosta osallistujien kasvoilla.

Olivatpa kohderyhmänä vauvat, lapset, nuoret, aikuiset tai ikäihmiset niin toiminta suunnitellaan ryhmälle sopivaksi ja pajoissa pyritään aina kuuntelemaan osallistujia ja heittäytymään heidän ideoidensa mukaan.

Kulttuuria kaikkien lasten saataville

Pohjois-Karjalan lastenkulttuuriverkosto aloitti toimintansa tammikuussa 2016 ja Joensuun lisäksi mukana ovat Kontiolahti, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Tohmajärvi. Maakunnallisen lastenkulttuuriverkoston toiminta pohjautuu Kulttuurin virta -nimiseen kulttuuripolkuun, jonka päämääränä on lastenkulttuurin tasa-arvoinen saavutettavuus.

Draamapajat ovat ensimmäinen alakouluille suunnattu kokonaisuus, joka toteutetaan kaikkien verkostokuntien kouluilla yhteisesti. Lähes 30 koululuokkaa ja yli 500 neljännen luokan oppilasta ja opettajaa ovat heittäytyneet huhtikuun ja toukokuun aikana tunteiden ja värien maailmaan nukketeatterin keinoin.

Kerrankin kaikki meni juuri niin kuin pitikin!