Joensuussa aiotaan selvittää, miten vammaiset ja maahanmuuttajat saavat tietoa kulttuuripalveluista, ja miten niiden fyysinen saavutettavuus, esteettömyys, toteutuu.

Luvassa on myös uusia osallistavia kulttuurisisältöjä, kuten tapahtumia ja taiteilijavaihtoa sekä saavutettavuuskartoitus ja kattavuuskysely paikallisista kulttuuripalveluista. Lisäksi kohderyhmien saavutettavuutta lisätään sosiaalisen median ja nettisisältöjen kautta.

 

Tulossa myös tapahtumia ja taiteilijavaihtoa

Kaiken takana on hanke nimeltä Culture Open. Sen rahoitus tulee EU:n, Suomen ja Venäjän tukemasta Karelia CBC -ohjelmasta, jonka avulla vahvistetaan raja-alueiden yhteistyötä.

Pääpartnerina hankkeessa toimii Petroskoin valtionyliopiston täydennyskoulutuksen instituutti. Muut venäläiset hankekumppanit ovat Petroskoin keskitetty kirjastotoimi, Petroskoin kaupungin kulttuuritalo, Karjalan tasavallan taidemuseo ja Petroskoin lasten musiikki- ja kuorokoulu.

Joensuun kulttuuripalveluitten lisäksi toisena suomalaisena hankekumppanina on Osuuskunta HURMA – taidetta ja hyvinvointia. Osuuskunta HURMAn taiteilijoiden kanssa vammaiset ja maahanmuuttajat pääsevät osallistumaan työpajoihin ja tuottamaan erilaisia kulttuurisisältöjä muun muassa Joen Yöhön.

Culture Open -hankkeen aloitusseminaari järjestettiin Petroskoissa marraskuun alussa. Kulttuurijohtaja Sari Kaasinen osallistui seminaarin avaukseen. Joensuun kulttuuripalveluitten roolia hankkeessa olivat esittelemässä projektikoordinaattori Henna Karhapää ja suunnittelija Pirkko Ahola. Petroskoin-vierailu antoi mahdollisuuden tavata kaikki venäläiset hankekumppanit ja vierailla heidän edustamissaan kulttuurikohteissa.

Culture Open -hanke ylläpitää Joensuun ja Petroskoin ystävyyskaupunkien pitkään jatkunutta yhteistyötä raja-alueiden elinvoimaisuuden kasvattamiseksi. Hanke tulee näkymään ensi vuoden alusta lähtien sosiaalisen median alustoilla ja hankkeelle omistetussa blogissa. Culture Open tulee olemaan myös läsnä Parafest- ja Joen Yö -tapahtumissa.

Kuvassa Hurja Joukko vuoden 2016 Parafest-festivaalilla. Kuvaaja: Johanna/Joke Leppänen