Metsä on aina ollut erottamaton osa suomalaista yhteiskuntaa ja kulttuuria. Metsä on tarkoittanut työtä ja toimeentuloa – nykyisin yhä enemmän myös vapaa-aikaa ja virkistystä. Metsäluonto palauttaa stressistä, eikä hikoilupakkoa ole, sillä pelkkä oleilu metsässä riittää positiivisten vaikutusten saamiseksi.

Jokaisella meistä on omanlainen suhde luontoon: toisille metsäluonto on rauhoittumisen ja toisille taas tekemisen paikka. Metsästä haetaan virkistyksen lisäksi myös luonnonantimia – marjoja, sieniä ja riistaa. Luontosuhteen rakentaminen aloitetaan jo lapsuudessa. Sen takia monipuolisen metsäluonnon säilyminen asutusalueilla sekä koulujen ja päiväkotien lähellä on tärkeää.

Metsäpolku haastaa koordinaation

Luonto tuo lisäarvoa kaikenikäisten liikuntaan. Metsäpolku haastaa koordinaation ja tasapainon lisäksi myös keskivartalon lihaksistoa. Retkellä lähimetsään koko perhe pääsee irti arjen kiireistä, ja samalla lapset saavat annoksen motorista kehitystä tukevaa liikuntaa.

Jokaiselta Joensuun asuinalueelta löytyy epävirallisia, ulkoilijoiden maastoon tekemiä metsäpolkuja. Lisäksi kaupunki ylläpitää lukuisia luontopolkuja ja retkeilyreittejä, joista perusparannusvuorossa tänä vuonna on Kaltimon kierto.

Ideakorteista vinkkejä luontoliikuntaan

Joensuun kaupungin liikuntapalvelut toteutti viime vuonna Luonto liikuttaa kuntalaista -hanketta, jossa inventoitiin kaupungin omia luonto- ja retkeilykohteita ja kannustettiin perheitä liikkumaan enemmän luonnossa. Hankkeessa testatut luontoliikuntamallit kuvattiin ideakorteiksi kaikkien saataville.

Tänä vuonna luontoliikunnan edistämistä jatketaan Rajaton luonto -hankkeessa, jossa tarkastellaan luontoa soveltavan liikunnan ja esteettömyyden näkökulmista.

Lue lisää retkeilystä Joensuussa

www.joensuu.fi/ulkoilujaretkeily
www.joensuu.fi/retkeilyblogi
www.joensuu.fi/ideakortit

 

Osallistu chattiin

Liikuntasuunnittelija Sari Jormanainen vastaa ulkoilureitteihin liittyviin kysymyksiin kaikille avoimessa chatissa maanantaina 23.4. kello 17–18.30. Verkkokeskustelu käydään osoitteessa www.joensuunuutiset.fi.