Joensuussa jo yli kymmenen vuoden ajan toiminut urheiluakatemia on tärkeä osa monen alueella olevan urheilijan kehityspolkua. Akatemian tarkoituksena on toimia tukiverkkona kilpaurheileville nuorille ja nuorille aikuisille, jolloin opiskelu ja harjoittelu yhdistyvät luontevasti.

 

Joensuun urheiluakatemiassa on valmennusta 13 lajissa.

Joensuun urheiluakatemiassa on valmennusta 13 lajissa. Akatemian kärkilajeihin kuuluuvat ampumahiihto, pesäpallo, yleisurheilu sekä uinti.

Akatemia tarjoaa urheilijoille muun muassa treenitilat, valmennuksen, asiantuntijapalveluita ja lääkärit. Esimerkiksi fysioterapeutit ovat tärkeä lisä akatemian urheilijoiden harjoittelun tueksi.

Urheiluakatemiassa ovat myös uimarit Veeti ja Roope Ruohtula. Veljekset opiskelevat Joensuun yhteiskoulun lukiossa. Sekä Veeti että Roope nappasivat viime kesän nuorten SM-uinneista mestaruudet, Veeti 100 metrin perhosuinnista ja Roope 50 metrin rintauinnista. Akatemian kautta saatava tuki näkyy suoraan harjoittelussa.

– Akatemiassa on mahdollisuus saada myös rahallista tukea, ja ainakin itse olen käyttänyt sen pääasiassa huoltavaan harjoitteluun, esimerkiksi hierontaan, kertoo Roope Ruohtula.

Akatemian tarjoamat treenit ovat osa uimareiden harjoitusviikkoa, pääosin treenit painottuvat arkisin aamulle, jolloin päivälle ja iltapäivään jää aikaa myös opiskeluille.

– Akatemian tarjoamat aamutreenit painottuvat meillä tiistaille, keskiviikolle ja torstaille, kertoo Roope Ruohtula. Viikon muut treenit ovat seuran tarjoamia treenejä maanantaista lauantaihin, ja sunnuntai on lepopäivä, jatkaa Veeti Ruohtula.

Akatemiatoiminnalla lisää harjoitusvuoroja ja tiloja

– Akatemian kautta olemme saaneet esimerkiksi lisää allasvuoroja ja lisää ratatilaa, mikä on todella tärkeää meidän uimareiden kannalta, toteaa uimareiden päävalmentaja Petri Hirvonen.

Joensuussa urheiluakatemia palvelee urheilevia nuoria konkreettisesti esimerkiksi tilojen, olosuhteiden, valmentajien, välineiden ja varusteiden avulla, mutta keskustelua käydään myös oppilaitosten kanssa.

– Käymme myös puhelua oppilaitosten suuntaan. Uudet oppimiskäsitykset ja opintosuunnitelmat sisältävät erilaisten oppijoiden huomioimisen, toteaa Joensuun urheiluakatemian valmennuskoordinaattori Kimmo Hyppönen.

Verkostotyö on Suomen Olympiakomitean vetämää ja tavoitteena on edesauttaa suomalaisen huippu-urheilun kehitystä. Joensuussa akatemia tekee yhteistyötä muun muassa kaupungin korkeakoulujen, keskustan lukioiden, Riverian, Itä-Suomen Liikuntaopiston sekä paikallisten seurojen kanssa. Keskeisiä ovat myös Olympiakomitea ja lajiliitot.

Yhteensä Suomessa toimii tällä hetkellä 20 urheiluakatemiaa.

Urheiluakatemia kaupungin verkkosivuilla:
www.joensuu.fi/urheiluakatemia

Joensuun urheiluakatemia 15 vuotta

Kaikille avoin juhlapäivä 1.11.

Avoimet ovet akatemian aamuvalmennuksessa
kello 8.15–9.30, paikat: Areena, jäähalli (kilpahalli), Vesikko, urheilutalon telinesali

Luento huippu-urheilun vaatimuksista
kello 17–18.15, paikka: Tikkarinne, A-rakennus, iso auditorio A105

Tarinaansa kertomassa maastohiihdon päävalmentaja Reijo Jylhä ja suunnistuksen arvokisamitalisti Marika Teini.

Ilmoittaudu juhlapäivän ohjelmaan:
Ilmoittautumislomake