Lisää pör­riäi­siä pihoil­le ja par­vek­keil­le

Älä pingota pihatöissä – ja avaa parvekelasit

Luon­non moni­muo­toi­suut­ta voi vaa­lia hel­poil­la kei­noil­la omal­la pihal­laan – ja vaik­ka par­vek­keel­la.

Olet­ko jo kuul­lut puhut­ta­van laho­puu­tar­hois­ta tai risuai­dois­ta? Uudet tuu­let kau­pun­gin vihe­ra­luei­den kun­nos­sa­pi­dos­sa liit­ty­vät kun­tien pyr­ki­myk­siin hil­li­tä käyn­nis­sä ole­vaa luon­to­ka­toa.

Myös sinä voit omil­la toi­mil­la­si lisä­tä luon­non moni­muo­toi­suut­ta oman tai talo­yh­tiön pihan ja par­vek­keen avul­la.

Joen­suun kau­pun­ki jär­jes­ti vii­me kesä­nä kyse­lyn luon­non moni­muo­toi­suu­des­ta, pihois­ta ja vapaa­eh­tois­työs­tä. Luon­non moni­muo­toi­suu­den huo­mioi­mis­ta omil­la ja talo­yh­tiöi­den pihoil­la pitää tär­keä­nä 85 pro­sent­tia vas­taa­jis­ta ja par­vek­keil­la rei­lut 60.

– Luvut ovat muka­van kor­keat! Piho­jen ja par­vek­kei­den luon­non moni­muo­toi­suut­ta ja esi­mer­kik­si pölyt­tä­jä­hyön­teis­ten sel­viä­mis­tä ja eli­nym­pä­ris­tön laa­je­ne­mis­ta pys­tyy aut­ta­maan hyvin yksin­ker­tai­sil­la­kin toi­mil­la, ker­too tut­ki­muk­sen toteut­ta­nut Joen­suun kau­pun­gin puis­to­suun­nit­te­li­ja Pau­la Lam­min­sa­lo.

Pihan moni­muo­toi­suut­ta voi tukea myös lisää­mäl­lä kuk­ki­via pui­ta ja pen­sai­ta tai tuo­mal­la pihal­le lin­nun­pönt­tö­jä, hyön­teis­ho­tel­le­ja ja risuai­to­ja.

Ole lais­ka – autat pör­riäi­siä

Jos pihal­la on nur­mia­luet­ta, hel­poin yksit­täi­nen luon­toa hel­li­vä työ on jät­tää työ­tä teke­mät­tä! Joil­la­kin alueil­la voi jät­tää nur­mea leik­kaa­mat­ta ja antaa ruo­ho­var­tis­ten kas­vien kuk­kia ja teh­dä sie­me­niä.

Pihan moni­muo­toi­suut­ta voi tukea myös lisää­mäl­lä kuk­ki­via pui­ta ja pen­sai­ta tai tuo­mal­la pihal­le lin­nun­pönt­tö­jä, hyön­teis­ho­tel­le­ja ja risuai­to­ja.

– Par­vek­keil­la pölyt­tä­jä­hyön­teis­ten eli­no­lo­ja paran­ta­vat hyön­teis­ho­tel­lit ja koko kesä­kau­den kuk­ki­vat kas­vit. Ja par­ve­ke­la­sit pitäi­si myös muis­taa pitää auki, Lam­min­sa­lo vink­kaa.

Sopi­via laje­ja par­ve­keis­tu­tuk­siin löy­tyy hel­pos­ti netis­tä esi­mer­kik­si hakusa­noil­la pölyt­tä­jä­hyön­tei­set ja par­ve­ke.

Tee piha­si risuis­ta aita

Risut ja muut puu­tar­ha­jät­teet tulee kul­jet­taa ero­tel­tu­na Kon­tio­suon jäte­kes­kuk­seen, jol­lei hyö­dyn­nä näi­tä oivia mate­ri­aa­le­ja omas­sa pihas­saan.

Hara­voin­ti­jät­teet on help­po kom­pos­toi­da ja oksat voi haket­taa piha­pen­sai­den ja ‑pui­den kate­ma­te­ri­aa­lik­si.

Risuil­le ja oksil­le voi olla paik­ka sel­lai­se­naan­kin osa­na moni­muo­tois­ta pihaa eri­lai­sis­sa risuai­dois­sa. Isom­pia aito­ja voi täyt­tää usea­na vuon­na, kun risuai­nes saa­daan pik­ku­hil­jaa pai­nu­maan kasaan.

Risut ja oksat ovat monen eliön koti

Risut ja oksat toi­mi­vat monien eliöi­den levähtämis‑, pesin­tä- ja tal­veh­ti­mis­paik­koi­na. Aitoi­hin voi lisä­tä järeäm­pää­kin puu­ta laho­puus­ta hyö­ty­vil­le eliöil­le.

– Risuai­dois­ta voi­vat tosin pitää myös tal­veh­ti­vat eta­nat. Sik­si aito­ja ei kan­nat­ta sijoit­taa ihan sii­hen koti­puu­tar­han vie­reen, huo­maut­taa Lam­min­sa­lo.

Aiheeseen liittyviä uutisia