Kuha­sa­lo on kaik­kien aar­re

Luontoelämys satumetsässä kaikkien saavutettavissa

Kuha­sa­lo on ollut jo vuo­si­kym­me­niä yksi joen­suu­lais­ten suo­sik­kiul­koi­lu­koh­teis­ta. Sen kal­lio­ran­nat, hui­kea jär­ven­sel­kä ja ulkoi­lu­po­lut satu­met­sä­tun­nel­mas­sa ovat monel­le vakio­koh­de vir­kis­tyk­seen ja ulkoi­luun.

Tou­ko­kui­se­na arki­aa­mu­na Kuha­sa­los­sa tuli­jaa ter­veh­tii hur­maa­van vih­reä luon­to ja tai­do­kas lin­tu­jen lau­lu­kon­sert­ti. Jo päi­vän aluk­si par­kis­sa on kym­me­ni­sen autoa, mut­ta kaik­ki kul­ki­jat ovat solah­ta­neet Kuha­sa­lon veh­rey­teen kukin tahol­leen.

Vilk­kaan käy­tön jäl­jil­tä polut ja näky­viin tul­leet pui­den juu­ret alkoi­vat kai­va­ta apua

Pari vuot­ta sit­ten Kuha­sa­lo remon­toin­tiin var­sin perus­teel­li­ses­ti, kun vilk­kaan käy­tön jäl­jil­tä polut ja näky­viin tul­leet pui­den juu­ret alkoi­vat kai­va­ta apua. Kun­non tuli­paik­ko­ja­kin oli kysel­ty ja ves­saa toi­vot­tu. Parem­pi tie peril­le ja enem­män park­ki­paik­ko­ja oli­vat myös kii­ka­ris­sa.

Estee­tön ja sil­ti yhtä moni­puo­li­nen kuin aiem­min

Kuha­sa­lon remont­ti­tar­vet­ta kar­toi­tet­tiin kävel­len ja eni­ten kulu­neet rei­tit näkyi­vät sel­väs­ti.

Remon­tis­sa ei halut­tu kui­ten­kaan kor­ja­ta vain pie­niä pol­ku­ja tai leven­tää osin huo­nos­ti pal­vel­lei­ta pit­kos­pui­ta, vaan yhdek­si tavoit­teek­si remon­til­le otet­tiin esteet­tö­myys.

– Kuha­sa­los­ta halut­tiin paik­ka, jos­sa mah­dol­li­sim­man moni joen­suu­lai­nen voi saa­da aidon luon­to­ko­ke­muk­sen, ker­too puis­to­suun­nit­te­li­ja Pau­la Lam­min­sa­lo.

Mah­dol­li­sim­man moni joen­suu­lai­nen voi saa­da aidon luon­to­ko­ke­muk­sen

Kuha­sa­lo mää­ri­tel­lään ”vaa­ti­van esteet­tö­mäk­si”. Osa poluis­ta ja pin­noi­tet­tu ja leven­net­ty niin, että niil­lä voi kul­kea esi­mer­kik­si pyö­rä­tuo­lil­la tai avus­ta­jan kans­sa.

Sil­ti vain yksit­täi­siä iso­ja pui­ta piti kaa­taa ja pie­niä pui­ta on jätet­ty maa­puuk­si, kodik­si monil­le eliöil­le.

Pol­ku­jen pin­nat ovat nyt pari vuot­ta remon­tin jäl­keen saa­neet vie­lä pai­nua ja kovet­tua, joten liik­ku­mi­nen on entis­tä vai­vat­to­mam­paa.

Esteet­tö­myys on huo­mioi­tu myös muun muas­sa tuli­pai­koil­la, jot­ka ovat nor­maa­lia kor­keam­pia ja näin ollen useam­mal­le help­po­ja hyö­dyn­tää.

– Tuli­pai­kat löy­si­vät remon­tis­sa paik­kan­sa sin­ne, mis­sä ihmi­set näyt­ti­vät pitä­neen aiem­min omia epä­vi­ral­li­sia nuo­tioi­taan, Lam­min­sa­lo ker­too.

Met­säs­sä ris­tei­lee myös raken­ta­mat­to­mia pol­ku­ja

Vaik­ka Kuha­sa­lon poluis­ta osa on nyt sora­pääl­lys­tei­siä leven­net­ty­jä, sen met­säs­sä ris­tei­lee edel­leen myös pal­jon kapei­ta, raken­ta­mat­to­mia pol­ku­ja. Jokai­nen löy­tää siel­tä var­mas­ti toi­vei­den­sa mukai­sen ulkoi­lu­rei­tin.

Help­po tul­la – vain melon­ta­lai­tu­ri puut­tuu

Kuha­sa­loon oli jo ennen remont­tia aiem­paa hel­pom­pi tul­la joki­var­ren pyö­rä­tien ja lähia­luei­den parem­man katu­ver­kos­ton ansios­ta. Pyö­räl­lä Kuha­sa­loon huraut­taa kes­kus­tas­ta 10 minuu­tis­sa ja autol­la peril­le pää­see mis­tä vaan.

Pau­la Lam­min­sa­lo hok­saut­taa, ettei Kuha­sa­lo ole­kaan pelk­kä käyn­ti­koh­de, vaan luon­toe­lä­myk­sen voi aloit­taa vaik­ka­pa jo Pent­ti­läs­tä.

– Pent­ti­lään raken­ne­taan nyt puo­len kilo­met­rin pituis­ta vir­kis­tys­po­lun pät­kää, joten pyö­räl­lä tai jalan Kuha­sa­loon tule­vat voi­vat aloit­taa luon­to­ko­ke­muk­sen jo siel­tä.

Ja oli­pa kul­ku­pe­li mil­lai­nen vaan, nyt sil­le löy­tyy Kuha­sa­los­ta jämäk­kä, tur­val­li­nen teli­ne park­ki­pai­kan reu­nal­ta. Siel­tä vesi­ves­san lähis­töl­tä.

– Tääl­lä on huo­mioi­tu niin kuor­ma- ja kol­mi­pyö­rien kuin perus-Jopo­jen pysä­köin­ti. Se vähän har­mit­taa, että melon­ta­lai­tu­riin eivät enää remont­ti­ra­hat riit­tä­neet.

Iso remont­ti suht har­vi­nais­ta herk­kua

Remont­ti toi hui­kean paran­nus jo aiem­min iha­naan Kuha­sa­loon. Tämän kalii­pe­rin kun­nos­tuk­sia ei Joen­suun puis­toil­le ja lähi­vir­kis­tys­pai­koil­le kui­ten­kaan teh­dä usein.

Kuha­sa­lon remont­ti mak­soi 300 000 euroa ja puo­let sii­tä mak­soi val­tio, kun työl­le saa­tiin koro­na­krii­siin liit­ty­nyt­tä lähi­vir­kis­ty­sa­luei­den kun­nos­tus- ja kehit­tä­mi­sa­vus­tus­ta. Jotain hyvää koro­nas­ta­kin.

Kuhasalon virkistysalue


Kukkosensaari 5

  • 3 km Kauppatorilta

  • 3 km esteettömiä polkuja

  • rakentamaton polkuverkosto

  • 6 tulipaikkaa

  • piknik-pöytiä

  • inva-varusteltu wc

  • jätteiden kierrätyspiste

  • P-paikat pyörille ja autoille

  • halkohäkissä polttopuita

  • tulossa: kiila puiden halkomiseen

  • kesälampaita


Lisätietoa ja kartta: joensuu.fi/luontopolut

Aiheeseen liittyviä uutisia