Havainnekuva talvisesta puistosta, jossa valotaidetta.

Kukkilinnunpuisto kutsuu virkistymään

Joensuu saa oman ainutlaatuisen toimintapuiston

Joensuu saa oman ainutlaatuisen toimintapuiston, Kukkilinnunpuiston. Se rakennetaan Pielisjoen rantaan Koivuniemenpuistoon ev.lut. kirkon lähelle. Kaupunkilaiset ovat jo usean vuoden ajan toivoneet toiminnallista puistoa ja nyt tavoitteena on luoda meille ympärivuotinen virkistyspaikka, joka palvelee niin asukkaita kuin matkailijoita.

Kukkilinnunpuiston suunnittelu aloitettiin viime vuonna kartoittamalla kaupunkilaisten, yritysten sekä muiden sidosryhmien toiveita puiston sijainnista ja mieluista toiminnoista. Puistosta löytyy tilaa niin rauhalliseen oleskeluun kuin riehakkaaseen leikkiin ja pelaamiseen, hiihtoa ja mäenlaskua unohtamatta.

Ajanviettomahdollisuuksia ja aktiivista tekemistä on eri ikäisille kävijöille ympäri vuoden. Puistosta löytyy myös tilaa yritystoiminnalle, yhdistyksille ja tapahtumille. Puisto rakennetaan ympäröivää luontoa kunnioittaen. Nykyinen kasvillisuus pääosin säilyy. Jotain puista poistetaan, mutta alueelle istutetaan uusia puita, pensaita, heinäistutuksia ja niittyjä.

Puistosta löytyy tilaa niin rauhalliseen oleskeluun kuin riehakkaaseen leikkiin ja pelaamiseen, hiihtoa ja mäenlaskua unohtamatta.

– Kukkilinnunpuistoon on haettu elämyksellisyyttä ja erottuvuutta. Haluamme tehdä Joensuuhun sellaisen toimintapuiston, jota ei muualta löydy. Suunnittelussa on huomioitu kyselyissä ja työpajoissa esiin nousseet toiveet kuten labyrintti, vesisuihkut, oleskelupaikat, kioski, Pielisjoen korostaminen ja paikallisten taiteilijoiden mukaan ottaminen, puistosuunnittelija Paula Lamminsalo kertoo.

Laajaan, yli kahdeksan hehtaarin puistokokonaisuuteen on suunnitteilla muun muassa ääni- ja valotaidetta, skuuttipaikka, köysiratoja, esiintymislava sekä puiden keskellä kulkeva tasapainoilurata ja erityyppisiä niittyjä.

Aluetta ei rakenneta tukkoon

Koivuniemenpuistolla on jo ennestään tärkeä rooli kaupunkilaisille virkistysalueena. Puiston suunnittelussa on huomioitu aluetta ympäröivä luonto ja maisemalliset arvot.

– Kirkon ympärille jää jatkossakin avointa tilaa ja puistosta avautuvat maisemat vastarannalle Penttilään. Tarkoitus ei ole rakentaa aluetta tukkoon, vaan puisto on suunniteltu istumaan ympäröivään luontoon, Lamminsalo sanoo.

Puiston suunnittelussa on huomioitu aluetta ympäröivä luonto ja maisemalliset arvot.

Paikallisuus ja alueen historia tärkeitä

Kukkilinnunpuisto jakaantuu erilaisiin teemallisiin osa-alueisiin. Niitä yhdistää Pielisjoen rannalla kulkeva puistoraitti sekä itse kukkilinnun puistoon jättämät jäljet.

– Puistossa sovelletaan karjalaista symboliikkaa modernilla otteella. Kukkilintu näkyy esimerkiksi puiston opastetauluissa, valaistuksessa tai kivetysten ladontamalleissa, Lamminsalo avaa.

Puiston suunnittelu nojaa alueen historiaan ja paikallisuuteen. Tukinuittoperinteestä ja metsästä muistuttavat muun muassa tukkipenkit, metsärata ja puumajat. Puistoon tuodaan myös vesielementtejä kuten vesileikkiuoma, suihkulähteet ja oleskelulaituri.

Puisto rakentuu usean vuoden kuluessa

Kukkilinnunpuisto on mittava suunnittelu- ja rakennusprojekti, jonka toteuttaminen vie useamman vuoden. Tavoitteena on, että ensimmäistä osaa päästäisiin rakentamaan ensi keväänä. Tarkempi rakentamisen aikataulu riippuu puistolle myönnettävästä rahoituksesta.

Tunnetko kukkilinnun?


Uuden puiston nimi ja teema juontavat juurensa Karjalasta. Kukkilintu on myyttinen karjalainen lintu, jota pidetään valon, rakkauden ja onnen symbolina.



Tutustu puiston suunnitelmiin:
joensuu.fi/kukkilinnunpuisto





Aiheeseen liittyviä uutisia