Kult­tuu­ri­pal­ve­luil­lam­me uusi innos­tu­nut kip­pa­ri

Katriina Leppänen luotsaa kulttuuripalveluja kohti kultuurin unelmavuotta 2023

Kult­tuu­ri Joen­suun kau­pun­gin kult­tuu­ri­pal­ve­luil­la on uusi joh­ta­ja, Poh­jois-Poh­jan­maal­ta Yli­vies­kas­ta meil­le muut­ta­nut Lep­pä­sen Kat­rii­na. Hän kävi jo 90-luvun alus­sa kol­me vuot­ta kes­tä­neen mut­kan Joen­suus­sa kon­ser­va­to­rion hui­lun­soit­to- ja lau­luo­pin­to­jen mer­keis­sä, ja pala­si täs­sä vai­hees­sa työ­uraan­sa meil­le – läm­pi­mäs­ti ter­ve­tu­loa Kat­rii­na!

Kat­rii­na Lep­pä­nen aloit­ti kult­tuu­ri­joh­ta­jan työt Joen­suus­sa huh­ti­kuun alus­sa ja pani heti mer­kil­le teke­mi­sen mei­nin­gin.

– Olen tykän­nyt val­ta­vas­ti! Joen­suun kult­tuu­ri­kent­tä on todel­la moni­puo­li­nen ja laa­ja, töi­den alus­sa meni jo oma­kin pää vähän pyö­räl­le. Nyt on koko­nais­ku­va sel­kiy­ty­nyt ja omat aja­tuk­set pääs­seet jalos­tu­maan, Lep­pä­nen nau­rah­taa.

Sen lisäk­si, että Joen­suun kult­tuu­rie­lä­mä on vuo­sien kulues­sa laa­jen­tu­nut, huo­maan yhdis­tys­ten ja jär­jes­tö­jen aktii­vi­suu­des­sa muu­tok­sen aiem­paan.

Jär­jes­töt ja kump­pa­nuu­det kor­vaa­mat­to­mia

Kun­nan kult­tuu­ri­toi­min­ta mää­ri­tel­lään niin, että sen tulee edis­tää kult­tuu­rin ja tai­teen teke­mis­tä, har­ras­ta­mis­ta, saa­ta­vuut­ta ja käyt­töä sekä tai­de- ja kult­tuu­ri­kas­va­tus­ta ja kult­tuu­ri­pe­rin­töä. Joen­suun kult­tuu­ri­pal­ve­lui­hin ja näin ollen vii­me kädes­sä Lep­pä­sen luot­sat­ta­vik­si kuu­lu­vat meil­lä ylei­sen kult­tuu­ri­työn lisäk­si kir­jas­to, kan­sa­lais­opis­to ja museot sekä kon­ser­va­to­rio ja kau­pun­gi­nor­kes­te­ri.

Tavoit­teek­seen työl­leen eri pal­ve­lui­den paris­sa Lep­pä­nen kuvaa joka sek­to­rin ylei­sen posi­tii­vi­sen kehit­tä­mi­sen. Kehit­tä­vä ja kokei­le­va asen­ne tuo Lep­pä­sen mukaan arjen pyö­rit­tä­mi­seen ja pidem­män täh­täi­men suun­ni­tel­miin aina jotain hyvää.

– Urau­tua ei kan­na­ta mis­sään toi­min­nas­sa, aina voi kehit­tää ja kehit­tyä, hän kuvaa asen­ne­taan ja aikei­taan.

– Sen lisäk­si, että Joen­suun kult­tuu­rie­lä­mä on vuo­sien kulues­sa laa­jen­tu­nut, huo­maan yhdis­tys­ten ja jär­jes­tö­jen aktii­vi­suu­des­sa muu­tok­sen aiem­paan. Samoin kult­tuu­rin pariin tul­leet uudet yri­tyk­set ovat todel­la hie­no asia. Jär­jes­tö­elä­mä ja kump­pa­nuu­det värit­tä­vät Joen­suun kult­tuu­rie­lä­män koko­nai­suut­ta, mikä on lois­ta­va jut­tu, kuvai­lee Lep­pä­nen havain­to­jaan.

Kult­tuu­rin unel­ma­vuon­na Joen­suu­hun on tulos­sa niin mega­luo­kan tapah­tu­mia kuin työ­pa­jo­ja ja jal­kau­tu­mi­sia ylei­sön luo eri puo­lil­la kau­pun­kia.

Vuo­si 2023 on Joen­suus­sa kult­tuu­rin unel­ma­vuo­si

Sai­maan alue ja Itä-Suo­mi tavoit­te­li­vat yhteis­työs­sä Euroo­pan kult­tuu­ri­pää­kau­pun­ki ‑tit­te­liä Savon­lin­naan vuo­del­le 2026. Nimi­tys meni täl­lä ker­taa Ouluun, mut­ta osa­na tit­te­lin tavoit­te­lua ideoi­tiin myös Kult­tuu­rin unel­ma­vuo­det jokai­sel­le Sai­maa-ilmiös­sä muka­na olleel­le itä­suo­ma­lai­sel­le kau­pun­gil­le. Joen­suus­sa vie­te­tään omaa Kult­tuu­rin unel­ma­vuot­ta vuon­na 2023.

– Kult­tuu­rin unel­ma­vuon­na Joen­suu­hun on tulos­sa niin mega­luo­kan tapah­tu­mia kuin työ­pa­jo­ja ja jal­kau­tu­mi­sia ylei­sön luo eri puo­lil­la kau­pun­kia. Unel­ma­vuo­del­le ei ole tar­koi­tuk­sel­la valit­tu eri­tyis­tä tee­maa. Haluam­me olla moni­puo­li­sia ja var­mis­taa, että jokai­sel­le löy­tyy koet­ta­vaa ja tapah­tu­mia, joi­hin ottaa osaa, ker­too Lep­pä­nen.

Poh­jois-Kar­ja­lan maa­kun­ta­liit­to tukee Kult­tuu­rin unel­ma­vuot­ta lähes 500 000 eurol­la ja Joen­suun kau­pun­ki 120 000 eurol­la. Kult­tuu­rin unel­ma­vuo­si on isol­ta osal­taan myös kehit­tä­mis­han­ke.

– Vuo­den aika­na teh­dään pal­jon kokei­lu­ja ja luo­daan uusia yhteyk­siä. Niis­tä halu­taan saa­da juur­ru­tet­tua sel­lais­ta toi­min­taa, joka jää elä­mään pysy­väs­ti kult­tuu­ri­vuo­den jäl­keen­kin, Lep­pä­nen ker­too.

Uusi kult­tuu­ri­joh­ta­ja on toki pääs­syt jo käy­mään esi­mer­kik­si kon­ser­teis­sa ja näyt­te­lyi­den ava­jai­sis­sa. Joen­suu­lai­set ovat tul­leet heti jut­tusil­le, mikä on Lep­pä­ses­tä hie­noa.

– On tul­lut tosi läm­min ja ter­ve­tul­lut olo, hän ker­too koh­taa­mi­sis­ta.

Aiheeseen liittyviä uutisia