Joukko ihmisiä kävelemässä ja keskustelemassa maaseutumaisella asuinalueella.

Viih­tyi­syyt­tä pitä­jiin osal­lis­tu­van bud­je­toin­nin kei­noin

Pitäjäkatselmukset tarjoavat asukkaille suoran kanavan vaikuttaa

Joen­suun kau­pun­ki edis­tää osal­li­suut­ta uuden­lai­sin kei­noin. Kulu­neen kevään aika­na kau­pun­gin viran­hal­ti­jat eri toi­mia­loil­ta ovat jal­kau­tu­neet yhdes­sä asuk­kai­den kans­sa pitä­jiin ja kier­tä­neet kat­so­mas­sa koh­tei­ta, jot­ka asuk­kai­den mie­les­tä oli­si­vat kohen­nuk­sen tar­pees­sa.

Pitä­jä­kat­sel­mus­ten tavoit­tee­na on ollut tar­jo­ta kun­ta­lai­sil­le uusia kei­no­ja vai­kut­taa oman asuin­paik­kan­sa viih­tyi­syy­teen, sekä lisä­tä vuo­ro­vai­ku­tus­ta kau­pun­gin viran­hal­ti­joi­den ja maa­seu­dun asuk­kai­den välil­lä.

Tänä kevää­nä pitä­jä­kat­sel­muk­sia on jär­jes­tet­ty Ham­mas­lah­des­sa, Enos­sa, Tuu­po­vaa­ras­sa ja Kiih­te­lys­vaa­ras­sa. Pitä­jä­kat­sel­muk­sis­sa esiin nous­seet toi­veet ovat liit­ty­neet muun muas­sa puis­toa­luei­den ja ties­tön kun­nos­sa­pi­toon, sekä lii­kun­ta­paik­koi­hin. Useas­sa pitä­jäs­sä toi­vot­tiin ulko­lii­kun­ta­vä­li­nei­tä ja teke­mis­tä nuo­ril­le.

 Osal­lis­tu­van bud­je­toin­nin aja­tuk­se­na on, että kau­pun­ki­lai­sil­ta kysy­tään, mihin kau­pun­gin tuli­si rahaa käyt­tää.

Toi­vei­ta saa­tiin lai­das­ta lai­taan ja nii­tä tul­laan toteut­ta­maan jo tule­van kesän ja syk­syn aika­na. Pal­jon saa­daan var­mas­ti aikaan nopeal­la­kin aika­tau­lul­la, mut­ta osa toi­veis­ta oli koko­luo­kal­taan suu­rem­pia ja vaa­ti­vat tar­kem­paa suun­nit­te­lua. Kau­pun­gin viran­hal­ti­jat eri toi­mia­loil­ta kokoon­tu­vat kevään vii­mei­sen kat­sel­muk­sen jäl­keen yhteen sopi­maan jat­koas­ke­lis­ta kat­sel­muk­sis­sa esil­le nous­sei­den asioi­den edis­tä­mi­sek­si.

Pitä­jä­kat­sel­muk­set ovat osa Joen­suun kau­pun­gin osal­lis­tu­van bud­je­toin­nin kokei­lu­ja, joi­hin on varat­tu kau­pun­gin bud­je­tis­sa rahaa yhteen­sä 130 000 euroa. Osa rahas­ta on varat­tu pitä­jien viih­tyi­syy­den paran­ta­mi­seen.

– Osal­lis­tu­van bud­je­toin­nin aja­tuk­se­na on, että kau­pun­ki­lai­sil­ta kysy­tään, mihin kau­pun­gin tuli­si rahaa käyt­tää. Pitä­jä­kat­sel­muk­sis­sa asuk­kaat pää­si­vät kas­vo­tus­ten ker­to­maan suo­raan viran­hal­ti­joil­le, miten aluei­den viih­tyi­syyt­tä voi­daan par­hai­ten paran­taa, ker­too Joen­suun kau­pun­gin alue­koor­di­naat­to­ri Anni Kos­ke­li-Rata­maa.

Pitä­jä­kat­sel­muk­set ovat herät­tä­neet pal­jon mie­len­kiin­toa ja vas­taa­van­lais­ta toi­min­taa on toi­vot­tu myös mui­hin kau­pun­gi­no­siin ja kyliin.

– Pitä­jä­kat­sel­muk­set ovat meil­le uuden­lai­nen toi­min­ta­ta­pa ja kaik­kial­le emme ikä­vä kyl­lä tänä kevää­nä ole ennät­tä­neet. Mut­ta mikä­li kat­sel­muk­set koe­taan toi­mi­vak­si mal­lik­si, voim­me ensi kevää­nä jal­kau­tua muil­le alueil­le, lupai­lee Kos­ke­li-Rata­maa.

Aiheeseen liittyviä uutisia