Hammaslahteen valokuitu yhteisvoimin

Vakaa nettiyhteys tuo elinvoimaa ja kilpailuetua

Hammaslahteen ja sen lähikylille rakennetaan parhaillaan nopeampaa verkkoyhteyttä varten valokuitua. Aktiiviset asukkaat saivat tämän aikaan yhdessä.

Hyvin toimiva netti on monelle sujuvan tiedonsaannin, työnteon ja viihtymisen – ylipäätään sujuvan arjen edellytys. Valokuitu tuo elinvoimaa ja kilpailuetua myös harvaan asutuille alueille.

Toimiva verkko vaikuttaa siihen, mihin potentiaalinen uusi asukas haluaa muuttaa tai perhe mökkinsä rakentaa.

Valokuitu tuo elinvoimaa ja kilpailuetua myös harvaan asutuille alueille

Espoosta lapsuudenkotiinsa Hammaslahden Ketsuun paluumuuttanut Tea Törmänen allekirjoittaa tuon kaiken. Hän on tehnyt töitä kotoa käsin jo viisi vuotta.

Törmänen työskentelee kansainvälisissä johtotehtävissä, joihin kuuluvat päivittäiset videopalaverit. Aikaeron takia myös iltaisin on töitä, jolloin muut katsovat samoilla yhteyksillä vaikkapa elokuvia ja kaistaa riittää työntekoon vähemmän.

Kun Törmäsen perhe muutti huonojen talvien ja koronan ajamana takaisin kotikonnuille, nettiyhteyden riittävyys kävi kyllä heti mielessä. Siinä kohtaa lapsuuskoti painoi vaakakupissa varmaa nettiä enemmän.

”Valokuituverkon tarpeen tunnistimme heti”

– Mieskin tekee säännöllisesti etätöitä ja meillä molemmilla pyörii todella kaistaa vievää juttua koneella. Valokuituverkon tarpeen tunnistimme heti ja olemme olleet todella motivoituneita auttamaan yhteyden saamisessa kylälle, Törmänen sanoo.

– Työkaveritkin jo kettuilivat, että sinulla on niin rakeinen kuvakin, hän naurahtaa.

Oman väen aktiivisuutta tarvitaan

Hammaslahdessa ja sen lähikylillä valokuitua on suunniteltu jo kotvan ja nyt siellä ovat kaivinkoneet hommissa. Valokuitua rakennetaan Hammaslahden lisäksi Nivaan, Hammasjärven ympärille, Haavanpäähän ja Suhmuraan.

Tähän on tarvittu kymmenen aktiivista paikallista asukasta, jotka markkinoivat valokuidun etuja kukin omassa naapurustossaan ja keräsivät nimiä liittyjien listaan. Riittävä porukka saatiin kasaan ja nyt varmempi nettiyhteys on jo kalenterissa nurkan takana.

– Aiemmin nimien kerääminen oli ilmeisesti ollut nihkeämpää, mutta selvästi korona-aikana on hoksattu, että yhteyksien tulee olla kunnossa. Ihmiset tsekkailevat taloa valitessaankin, missä on valokuitu valmiina, Törmänen kuvailee.

Nyt aika kysellä valokuidun rahoitusmalleista

Myös Joensuun kaupungilla on seurattu laajakaistarakentamisen tilanteen kehitystä aktiivisesti, kertoo Joensuun kaupungin tietohallintopäällikkö Pekka Penttinen.

– Valokuidun saaminen omalle asuinalueelle on pitkälti kiinni aktiivisista kotitalouksista. Yhteistyöllä yhteyden saamiselle on paremmat mahdollisuudet, Penttinen kannustaa.

Uusiin kyläverkkohankkeisiin on saatavissa tukea maaseuturahastosta ensi vuonna uuden ohjelmakauden käynnistyttyä.

– Hankkeiden valmistelu vie aikaa ja siksi nyt on hyvä alkaa niitä omalle alueelle puuhata. Jos kysyntää on riittävästi, operaattorit ovat nyt olleet kiinnostuneita rakentamaan valokuituverkkoa myös markkinaehtoisesti, sanoo Pohjois-Karjalan maakuntaliiton erityisasiantuntija Esa Huurreoksa.

Kysy lisää valokuidun rahoituksesta:


Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Terho Sirviö: [email protected], puh. 029 502 6103

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto
Esa Huurreoksa: [email protected], puh. 050 382 4980

Aiheeseen liittyviä uutisia