Uudel­la kon­ser­va­to­riol­la on kel­lu­vat luo­kat

Joensuun konservatorio aloittaa kevätlukukautensa uusissa tiloissa Itä-Suomen yliopiston vieressä.

Joen­suun kon­ser­va­to­rio aloit­taa kevät­lu­ku­kau­ten­sa uusis­sa tilois­sa Itä-Suo­men yli­opis­ton vie­res­sä. Kam­pusa­lu­een arki elä­vöi­tyy var­mas­ti mus­ka­ri­lais­ten, musiik­kio­pis­to­lais­ten ja ammat­tio­pis­ke­li­joi­den mukaan­tu­lon myö­tä.

Muut­to­laa­ti­kot ovat jo ilmes­ty­neet Ran­ta­ka­dun kon­ser­va­to­rion käy­tä­vil­le. Opet­ta­jat pak­kaa­vat ja laput­ta­vat tava­roi­ta ja muut­to koit­taa syys­lu­ku­kau­den vii­mei­sel­lä ope­tus­vii­kol­la. Uusis­sa tilois­sa aloi­te­taan tam­mi­kuun 10. päi­vä.

– Raken­nus­pro­jek­ti on tuo­nut arjen kes­kel­le pal­jon yli­mää­räis­tä työ­tä, mut­ta se on tar­jon­nut myös hie­non mah­dol­li­suu­den pääs­tä osal­li­sek­si ison raken­nus­hank­keen koko kaa­res­ta aina ensim­mäi­ses­tä suun­nit­te­lu­ko­kouk­ses­ta lopul­ta val­mii­seen raken­nuk­seen, ker­too apu­lais­reh­to­ri Anne­li Hyn­ni­nen.

Musii­kil­le rää­tä­löi­dyt tilat

Uusis­sa tilois­sa on noin 3 500 neliö­tä. Ope­tus­luok­kien lisäk­si käyt­töön tulee 260 hen­gen kon­sert­ti­sa­li ja 100 hen­gen pie­ni sali.

Tilat on suun­ni­tel­tu nime­no­maan musii­kin ope­tuk­seen, joten esi­mer­kik­si akus­tii­kan vaa­ti­muk­set on otet­tu eri­to­ten huo­mioon. Saleis­sa ja luo­kis­sa pys­tyy muun muas­sa sää­te­le­mään äänen jäl­ki­kai­kua siir­rel­tä­vien akus­tiik­kae­le­ment­tien ja ver­ho­jen avul­la.

– Luo­kat ovat niin sano­tus­ti kel­lu­via, luok­kien sisä­sei­nät ovat irti raken­nuk­sen ulko­run­gos­ta. Näin ääni ei kar­kaa ulos luo­kas­ta run­koa­kaan pit­kin. Luok­kien koos­sa on myös otet­tu huo­mioon äänen vaa­ti­ma tila ja jokai­ses­sa luo­kas­sa on soi­ton- ja lau­lun­ope­tuk­seen sovel­tu­va perus­va­rus­tus, Hyn­ni­nen ker­too.

Luok­kien ulko­puo­lel­la on pöy­tä­tuo­li­ryh­miä esi­mer­kik­si läk­sy­jen tekoon tai eväi­den syön­tiin soit­to­tun­tia odo­tel­les­sa. Yhdys­käy­tä­vää pit­kin pää­see yli­opis­ton puo­lel­le Care­lia-salin aulan ravin­to­laan. Saat­to­lii­ken­teel­le on oma paik­kan­sa Yli­opis­to­ka­dun puo­lel­la. Kam­puk­sen pysä­köin­tia­lu­eet ovat mak­sut­to­mia kel­lo 16:n jäl­keen.

Ava­jais­ke­vää­nä pal­jon kon­sert­te­ja

Kon­ser­va­to­rio juh­lis­taa ava­jais­ke­vät­tään eri­lai­sin kon­ser­tein. Sar­jan aloit­ta­vat tam­mi­kuun 21. päi­vä viral­li­set ava­jais­kon­ser­tit uudes­sa kon­sert­ti­sa­lis­sa. Ensim­mäi­ses­sä kon­ser­tis­sa kel­lo 14 kuul­laan KULTA ry:n pää­sih­tee­ri Rosa Meri­läi­sen juh­la­pu­he ja kau­pun­gin­joh­ta­ja Kari Kar­ja­lai­sen ter­veh­dys. Tämä kon­sert­ti myös strii­ma­taan. Kon­sert­ti uusi­taan kel­lo 18 ilman puhei­ta.

Kon­sert­tien musii­kis­ta vas­taa­vat kon­ser­va­to­rion oppi­laat ja opis­ke­li­jat. Kan­tae­si­tyk­sen­sä saa trum­pe­tin­soi­ton leh­to­rin Mika Hir­vo­sen sävel­tä­mä juh­la­fan­faa­ri Uuden alku. Ava­jais­ke­vään muu ohjel­ma jul­kais­taan kon­ser­va­to­rion kevään kausie­sit­tees­sä. Luvas­sa on kon­sert­te­ja kai­kil­ta soi­tin­ryh­mil­tä ja osas­toil­ta musiik­ki­leik­ki­kou­lus­ta amma­til­li­seen kou­lu­tuk­seen niin kan­san­musii­kin, pop-jazz- kuin klas­si­sen musii­kin puo­lel­ta.

Kon­ser­va­to­rio jär­jes­tää opas­tet­tu­ja kier­rok­sia uusiin tiloi­hin ava­jais­kon­ser­tis­ta alkaen. Perin­tei­nen Avoi­met ovet ‑tapah­tu­ma soi­tin­pol­kui­neen on lau­an­tai­na 26. maa­lis­kuu­ta, jol­loin uusiin tiloi­hin myös pää­see tutus­tu­maan.

Joensuun konservatorion uusi osoite 10.1.2022 alkaen: Yliopistonkatu 4

Aiheeseen liittyviä uutisia