Jokaisella on yksi ääni

Nuorillakin on halua vaikuttaa

Äänestysaktiivisuus puhuttaa joka vaaleissa.

Harvemmin ovat henkselit paukkuneet kuntavaaleissa minkään mega-erinomaisen äänestysprosentin ansiosta.

Viime kuntavaaleissa Joensuun äänestysprosentti oli vain 52,6. Kyllä me hei pystytään parempaan!

Halusimme kaupungillakin kantaa korttamme kekoon äänestysaktiivisuuden nostamiseksi. Kolmannes joensuulaisista on alle 25-vuotiaita ja siksi toteutimme juuri nuoriin kohdistuvan markkinointikampanjan. Nuoriksi määriteltiin tässä yhteydessä 18–29-vuotiaat.

Yksi ääni -kampanjamme kohderyhmää ei toki saa kiinni kaupungin vakiintuneissa viestintäkanavissa juuri ollenkaan.

Niinpä tavoittelimme heitä suositun joensuulaistubettajan, Bettina Peltoniemen, vetämänä niissä some-kanavissa, joissa nuoriakin enemmän pyörii. Kampanjan sisältöjen kotipesä on verkkosivu yksiaani.fi.

Kampanjan herättäjänä oli fakta, että viime kuntavaaleissa 2017 Joensuussa jätti äänestämättä 29 344 joensuulaista.

Jos esimerkiksi jokainen alle 25-vuotias olisi äänestänyt tuolloin, heidän ääntensä osuus olisi ollut kaikista äänistä noin neljäsosa eli noin 25 %.

Ajattele, jos me kaikki äänestetään nyt? Näyttäisikö Joensuu huomenna meiltä?

– Ajattele, jos me kaikki äänestetään nyt? Näyttäisikö Joensuu huomenna meiltä? Yksi ääni ei merkitse mitään. Älä anna toisille kahta vaan äänestä, kehotti Peltoniemikin kampanjassa.

Suomen kunnanvaltuustoihin viime kuntavaaleissa 2017 valitut jäsenet olivat keskimäärin 50-vuotiaita ja puheenjohtajat 52-vuotiaita. Siinä on toinen kampanjaankin liittynyt ikänäkökulma, joka osin saanee selitystä eri ikäisten äänestysaktiivisuudesta.

Nuorilta hyviä ideoita äänestysaktiivisuuden parantamiseksi

Joensuussa on huippuja aktiivisia nuoria – joista moni taatusti tulevia kuntapäättäjiä – jotka antoivat taustatietoja kampanjaan nuorten ajatuksista äänestämisestä ja kuntavaaleista.

Yksi heistä on Joensuun nuorisovaltuuston aktiivi, Lyseon lukion 1. luokalta juuri kesälomansa aloittanut Otso Välimäki.

Hän tuntee jo nuorena kuntapolitiikkaa monia aikuisia ja äänioikeutettuja paremmin, koska hän on nuorisovaltuuston edustajana seudullisessa joukkoliikennejaostossa ja varaedustajana kaupunkirakennelautakunnassa.

Välimäki uskoo, että paras tapa lisätä nuorten äänestysaktiivisuutta on tuoda kuntapolitiikka nuorta lähelle. Asioista tulisi kertoa niin, että jokainen voi ne ymmärtää.

 

Demokratiakasvatusta on tärkeä edistää kaikissa kouluissa

– Lisäksi on tärkeää, että sekä poliitikot että viranhaltijat ovat helposti tavoitettavissa ja kuntalaisten tiedossa, jotta mahdollisia kysymyksiä uskaltaa kysyä. Myös demokratiakasvatusta on tärkeää edistää kaikissa kouluissa. Poliitikot voisivat vaikka käydä kouluilla kiertämässä ja juttelemassa nuorille tärkeistä asioista, ideoi Välimäki.

Yksi ääni -kampanja oli ollut Välimäelle ja muille mukana olleille nuorille mukava tapa vaikuttaa.

– Kampanja oli hyvin erilainen mihin olen yleensä tottunut. Saatiin alusta alkaen vaikuttaa koko kampanjaan ja se oli huippua! Bettina lähti heti mukaan innolla juttuun ja saatiin kyllä inspiraatiota siitä muuhunkin toimintaan.

Kaikella vaikuttamisella on merkitystä

– Kaikella vaikuttamisella on merkitystä, ja uskon, että tällainen kampanja herättää paljon keskustelua nuorten keskuudessa, Välimäki päättää.

Kuvassa kampanjan suunnittelussa ja toteutuksessa mukana olleet Eemeli Onatsu, Roosa Miikkulainen, Taika Kokko, Bettina Peltoniemi ja Otso Välimäki.

Tutustu Yksi ääni -kampanjaan: yksiaani.fi

Aiheeseen liittyviä uutisia