Kaavoituksen henkilöstöä

Joen­suun kes­kus­tan raken­nuk­sia suo­jel­laan

Suojelukaava jopa koko Suomen ensimmäinen

Joen­suun kes­kus­tan kult­tuu­ri­his­to­rial­li­ses­ti mer­kit­tä­vim­piä raken­nuk­sia aio­taan suo­jel­la ase­ma­kaa­val­la.

Suo­je­lu­kaa­va on Poh­jois-Kar­ja­lan ja mah­dol­li­ses­ti Suo­men­kin ensim­mäi­nen täs­sä laa­juu­des­sa toteu­tet­ta­va raken­nus­suo­je­luun kes­kit­ty­vä kaa­va.

Suo­je­lu poh­jau­tuu vuon­na 2012 val­mis­tu­neen Joen­suun kes­kus­tan osay­leis­kaa­van rat­kai­sui­hin. Työn yhtey­des­sä laa­dit­tiin raken­nus- ja kult­tuu­ri­his­to­ria­sel­vi­tys sekä raken­nusin­ven­toin­ti.

Kes­kus­tas­ta tun­nis­tet­tiin sen arvok­kaat raken­nuk­set, joi­den säi­ly­mi­sen tur­vaa­mi­nen edel­lyt­tää suo­je­lua ase­ma­kaa­val­la. Inven­toin­nis­sa tut­kit­tiin ennen vuot­ta 1960 val­mis­tu­nei­ta raken­nuk­sia ja muu­ta­ma sitä nuo­rem­pi raken­nus.

Tavoit­tee­na on suo­jel­la 35 raken­nus­ta

Tavoit­tee­na on suo­jel­la yhteen­sä 35 raken­nus­ta, jot­ka sijait­se­vat 28 eri kiin­teis­töl­lä. Suo­je­lu koh­dis­tuu vuo­sien 1913–1966 aika­na val­mis­tu­nee­seen raken­nus­kan­taan.

Van­hin raken­nus on puhe­lin­lai­tok­sen toi­mi­ta­lon van­ha osa Kaup­pa­ka­tu 15 a:ssa ja uusin val­tion van­ha viras­to­ta­lo Tori­ka­tu 36:ssa.  Suu­rin osa suo­je­lu­kaa­va-alu­eel­la sijait­se­vis­ta raken­nuk­sis­ta on 1950–1956 val­mis­tu­nei­ta jäl­leen­ra­ken­nus­kau­den asuin­ker­ros­ta­lo­ja.

– Raken­nus­suo­je­lu takaa sen, että kau­pun­gin raken­nus­kan­nas­ta muo­dos­tuu ajal­li­ses­ti ker­rok­sel­li­nen ja mie­len­kiin­toi­nen. Suo­jel­ta­vil­la raken­nuk­sil­la on arvoa kau­pun­ki­ku­val­li­ses­sa ja his­to­rial­li­ses­sa mie­les­sä. Raken­nuk­set muis­tut­ta­vat aika­kau­ten­sa raken­ta­mis­ta­vois­ta sekä tapah­tu­mis­ta, ker­too Joen­suun kau­pun­gin vs. kaa­voi­tus­pääl­lik­kö Juha Pas­ma.

Raken­nus­suo­je­lu takaa, että raken­nus­kan­nas­ta muo­dos­tuu ajal­li­ses­ti ker­rok­sel­li­nen ja mie­len­kiin­toi­nen

Val­tion van­han viras­to­ta­lo Tori­ka­tu 36:ssa muis­tuu erään nykyi­sin kau­pun­gil­la työs­ken­te­le­vän vir­ka­mie­hen mie­leen, joka nuo­ruu­den vir­ka­mies­vuo­si­naan työs­ken­te­li tuos­sa raken­nuk­ses­sa tie­lai­tok­sel­la.

Kuu­le­man mukaan viras­to­ta­lon kel­la­ris­sa oli muun muas­sa kopio­lai­tos, mis­sä teh­tiin ammo­nia­kin­tuok­sui­sia sini­ko­pioi­ta ja tau­ko­ti­la, mis­sä tupak­ka­hi­moi­set sai­vat tar­pee­seen­sa hel­po­tus­ta. Sama vir­ka­mies on nykyi­sin kau­pun­kiym­pä­ris­tö­joh­ta­ja­na toi­mi­va Ari Varo­nen.

–  Val­tion van­ha viras­to­ta­lo ker­too maa­kun­nan hal­lin­to­his­to­rias­ta ja se edus­taa 1960- luvun hal­lin­to­ra­ken­nus­ten raken­ta­mis­ta­paa, perus­te­lee Varo­nen raken­nuk­sen suo­je­lueh­do­tus­ta.

Ruot­sa­lais­ten toi­ve toteu­tuu

72-vuo­tias Gäv­len­lin­na Papin­ka­dul­la oli vie­lä vuon­na 1956 kau­pun­gin ainoa päi­vä­ko­ti. Sitä pidet­tiin moder­ni­na, väl­jä­nä, viih­tyi­sä­nä ja valoi­sa­na raken­nuk­se­na. Alku­vuo­si­na monet lap­set tuli­vat päi­vä­hoi­toon joen toi­sel­ta puo­lel­ta Män­ty­läs­tä ja Pent­ti­läs­tä yli­sou­ta­jan kyy­dil­lä.

Nyt raken­nus tul­laan myös ase­ma­kaa­val­la suo­je­le­maan. Vaik­ka päi­vä­ko­din käy­tös­tä luo­vu­taan kevääl­lä, suo­je­lu takaa sen, että Ruot­sin Gäv­le­bor­gin lää­nin maa­her­ran toi­ve raken­nuk­sen Joen­suun kau­pun­gil­le lah­joit­taes­saan toteu­tuu myös tule­vai­suu­des­sa. Toi­ve oli ”pal­vel­la pysy­väi­ses­ti las­ten hoi­toa ja ter­veyt­tä ja tuot­taa asuk­kail­le mah­dol­li­sim­man suur­ta iloa”.

Joen­suun kes­kus­tan suo­je­lu­kaa­va on Poh­jois-Kar­ja­lan ja mah­dol­li­ses­ti Suo­men­kin ensim­mäi­nen täs­sä laa­juu­des­sa toteu­tet­ta­va raken­nus­suo­je­luun kes­kit­ty­vä ase­ma­kaa­va.

Alu­een van­him­mat voi­mas­sa ole­vat ase­ma­kaa­vat ovat vuo­del­ta 1962, joten suo­je­lu­kaa­va­työn yhtey­des­sä päi­vi­te­tään samal­la van­ho­jen kaa­vo­jen käyt­tö­tar­koi­tus­mer­kin­nät ja ulkoa­su nyky­päi­vää vas­taa­vak­si. Kaa­va­suun­nit­te­lus­ta vas­taa FCG Fin­nish Con­sul­ting Grou­pil­ta ark­ki­teh­ti Julia Virk­ka­la Joen­suun kau­pun­gin ohjauk­ses­sa.

Asemakaavaluonnos asetetaan nähtäville kommentteja varten 22. huhtikuuta. Jätä mielipide 24. toukokuuta mennessä.

Infotilaisuus kaavasta 6.5.


Asemakaavaa esittelevä yleisötilaisuus järjestetään verkossa Teamsin välityksellä 6. toukokuuta.

Osallistumisohjeet ja liittymislinkki ovat kaavoituksen verkkosivuilla osoitteessa www.joensuu.fi/laadinnassa-olevat-kaavat.

Aiheeseen liittyviä uutisia