Omakotitaloja talvella, lunta on kerääntynyt talojen katoille ja pihamaille.

Vaa­ra vaa­nii katoil­la

Kiinteistönomistaja vastaa, ettei katolle kerääntyvästä lumesta ole vaaraa

Perin­tei­nen tal­vi on saa­pu­nut pak­ka­si­neen ja lumi­tuis­kui­neen. Kiin­teis­tö­no­mis­ta­jal­le tal­vi tuo pait­si ilo­ja, myös työ­tä ja vel­vol­li­suuk­sia.

Täs­sä vai­hees­sa tal­vea kat­se kan­nat­taa­kin suun­na­ta katoil­le.

Kiin­teis­tö­no­mis­ta­jan vas­tuul­la on arvioi­da voi­ko katol­le ker­ty­vä lumi ja jää aiheut­taa pudo­tes­saan vaa­raa ihmi­sil­le tai omai­suu­del­le. Lun­ta voi ker­tyä myös niin pal­jon, että kat­to ja raken­nus itses­sään ovat vaa­ras­sa vau­rioi­tua.

– Tilan­net­ta tulee tark­kail­la ja tar­vit­taes­sa varoit­taa vaa­ras­ta, aida­ta vaa­ral­li­nen alue tai pois­taa lumi­mas­sat katol­ta, raken­nus­tar­kas­ta­ja Juk­ka Hyt­ti­nen muis­tut­taa.

Vahin­ko­jen rahal­li­nen arvo voi olla hyvin­kin suu­ri, puhu­mat­ta­kaan hen­ki­lö­va­hin­gois­ta.

Kiin­teis­tö­no­mis­ta­ja vas­taa vahin­gois­ta

Katol­ta putoa­van lumen ja jään aiheut­ta­mis­ta vahin­gois­ta vas­taa aina kiin­teis­tö­no­mis­ta­ja. Maan­käyt­tö- ja raken­nus­lain sekä jär­jes­tys­lain mukaan kiin­teis­tö­no­mis­ta­jan on huo­leh­dit­ta­va, ettei katol­ta putoa­va lumi ja jää aiheu­ta vaa­raa. Vas­tuu voi toteu­tua ran­gais­tus­vas­tuu­na ja kor­vaus­vas­tuu­na. Vahin­ko­jen rahal­li­nen arvo voi olla hyvin­kin suu­ri, puhu­mat­ta­kaan hen­ki­lö­va­hin­gois­ta.

Ker­ros­ta­lois­sa kiin­teis­tön­hoi­dos­ta vas­taa yleen­sä kiin­teis­tön­hoi­to­yh­tiö talo­yh­tiön kans­sa teke­män­sä sopi­muk­sen perus­teel­la, jol­loin ris­kit ovat parem­min hal­lin­nas­sa. Jos vas­tuu­ta katol­la ole­van lumen tark­kai­lus­ta ja pois­ta­mi­ses­ta ei ole sisäl­ly­tet­ty kiin­teis­tön­hoi­toa kos­ke­vaan sopi­muk­seen, on vas­tuu talo­yh­tiön hal­li­tuk­sel­la.

Vas­tuu kos­kee samal­la tavoin myös oma­ko­ti­ta­lo­ja. Uudem­mis­sa talois­sa katol­le ker­ty­vään lumeen on varau­dut­tu myös raken­teel­li­ses­ti, esi­mer­kik­si lumies­tein. Van­hem­mis­sa talois­sa lumies­tei­tä ei yleen­sä ole, ellei nii­tä ole asen­net­tu jäl­ki­kä­teen. Lumies­teet­kään eivät pois­ta kiin­teis­tö­no­mis­ta­jan vas­tuu­ta, sil­lä lumies­teis­tä huo­li­mat­ta lun­ta tai jää­tä voi pudo­ta katol­ta hal­lit­se­mat­to­mas­ti.

Joen­suus­sa on van­hem­mil­la asui­na­lueil­la myös sel­lai­sia oma­ko­ti­ta­lo­ja, joi­den katoil­ta lumi ja jää pää­see putoa­maan suo­raan ylei­sel­le kul­ku­väy­läl­le kuten kadul­le tai jal­ka­käy­tä­väl­le. Eri­tyi­ses­ti näis­sä koh­teis­sa kiin­teis­tö­no­mis­ta­jan on tark­kail­ta­va jat­ku­vas­ti lumen ker­ty­mis­tä ja ryh­dyt­tä­vä toi­men­pi­tei­siin ennen kuin vahin­ko­ja sat­tuu. Kei­no­ja voi­vat olla lumien pudot­ta­mi­nen enna­koi­vas­ti, varoit­ta­mi­nen tai vaa­ral­li­sen alu­een aitaa­mi­nen.

Joen­suus­sa on van­hem­mil­la asui­na­lueil­la myös sel­lai­sia oma­ko­ti­ta­lo­ja, joi­den katoil­ta lumi ja jää pää­see putoa­maan suo­raan kadul­le tai jal­ka­käy­tä­väl­le.

– Kukaan kiin­teis­tö­no­mis­ta­ja tus­kin halu­aa jou­tua tilan­tee­seen, jos­sa omal­ta katol­ta putoa­va lumi aiheut­taa vahin­koa räys­tään alla tai talon vie­res­sä liik­ku­vil­le ihmi­sil­le tai ajo­neu­voil­le, muis­tut­taa Hyt­ti­nen.

Joen­suun raken­nus­val­von­ta kiin­nit­tää­kin muun val­von­nan yhtey­des­sä huo­mio­ta sel­lai­siin raken­nuk­siin, joi­den katoil­ta lun­ta ja jää­tä voi pudo­ta ylei­sil­le kul­ku­väy­lil­le. Tar­vit­taes­sa kiin­teis­tö­je­no­mis­ta­jia muis­tu­te­taan katol­ta putoa­van lumen ja jään aiheut­ta­mas­ta vaa­ras­ta.

Suu­rien hal­lien katot ris­kialt­tii­ta

Eri­tyi­ses­ti suu­rem­pien raken­nus­ten, kuten hal­lien katoil­le voi ker­tyä niin pal­jon lun­ta, että raken­tei­den kes­to­ky­ky ylit­tyy. Ris­kialt­teim­pia ovat laa­ja­run­kois­ten raken­nus­ten pit­kän jän­ne­vä­lin kat­to­ra­ken­teet, kuten urhei­lu­hal­lien, suur­ten kaup­pa­liik­kei­den, rat­sas­tus­ma­nee­sien ja maa­ta­lou­den tuo­tan­to­ra­ken­nus­ten katot.

Jos tuol­lai­sen raken­nuk­sen kat­to sor­tuu lumen pai­nos­ta, talou­del­li­set vahin­got ovat mit­ta­vat, vaik­ka hen­ki­lö­va­hin­goil­ta väl­tyt­täi­siin­kin. Vakuu­tus­kaan ei vält­tä­mät­tä kor­vaa vahin­koa, jos syy­nä on ollut asiak­kaan huo­li­mat­to­muus lumi­kuor­man tark­kai­lus­sa.

Lumi­mas­sois­ta ei vie­lä ris­kiä raken­teil­le

Joen­suun seu­dul­la oli hel­mi­kuun puo­les­sa välin lun­ta noin 65 cm ja lumi pai­noi noin 100 kg / m2.

– Oma­ko­ti­ta­lo­jen katot mitoi­te­taan nykyi­sin kes­tä­mään Joen­suus­sa 200 kg / m² suu­rui­nen lumi­kuor­ma ja aiem­min mitoi­tus­lu­mi­kuor­ma oli 180 kg / m². Joten täl­lä het­kel­lä ei vie­lä pitäi­si olla ongel­mia raken­tei­den kes­tä­vyy­den kans­sa, Hyt­ti­nen ker­too.

Eri­tyi­ses­ti hal­lien katoil­la tuu­li saat­taa kui­ten­kin kinos­taa tai kasa­ta lun­ta epä­ta­sai­ses­ti, mis­tä syys­tä voi­daan jou­tua lumen­pois­to­töi­hin vaik­ka lumi­mää­rä ei sitä vie­lä edel­lyt­täi­si­kään.

Tiesitkö?


Lumitilanteen voi tarkistaa Ilmatieteenlaitoksen sivuilta

Lumen painon arvio löyttarkistaa ympäristöhallinnon verkkopalvelusta

Aiheeseen liittyviä uutisia