Lykyn­lam­men mer­kat­tu tal­vi­pol­ku kut­suu liik­ku­maan

Talvipolkua pidetään auki pääasisassa lihasvoimin – mitä enemmän käyttäjiä, sitä parempi polku!

Muu­hun­kin kuin hiih­toon tar­koi­tet­tu­jen tal­vis­ten ulkoi­lu­reit­tien kysyn­tä on lisään­ty­nyt vii­me vuo­si­na. Nyt täl­lai­nen, kai­kil­le luon­nos­sa liik­ku­jil­le tar­koi­tet­tu mer­kat­tu pol­ku on saa­tu myös Joen­suu­hun. Lykyn­lam­mel­la sijait­se­va pol­ku on toteu­tet­tu Joen­suun Pyö­räi­li­jöi­den ja Joen­suun lii­kun­ta­pal­ve­lu­jen yhteis­pon­nis­tuk­se­na.

Joen­suun Pyö­räi­li­jöi­den maas­to­pyö­rä­ak­tii­vien panos saa kii­tos­ta Joen­suun lii­kun­ta­pal­ve­lu­jen lii­kun­ta­paik­ka­mes­ta­ril­ta Jyr­ki Ren­val­lil­ta.

– Idea Lykyn­lam­mel­le tal­vi­po­lun perus­ta­mi­ses­ta tuli pyö­räi­li­jöil­tä. Ide­aa tes­tat­tiin vii­me kevät–talvella, ja saa­tu­jen koke­mus­ten perus­teel­la polun läh­tö­paik­kaa siir­ret­tiin lähem­mäs majaa. Lisäk­si han­kit­tiin kes­tä­väm­mät reit­ti­mer­kit ja työn alla on myös ilmoi­tus­tau­lul­le tule­va kart­tao­pas­te, Jyr­ki lis­taa täl­le tal­vel­le teh­ty­jä paran­nuk­sia.

Myös pyö­räi­li­jät kiit­te­le­vät yhteis­työn suju­vuut­ta.

– Lii­kun­ta­pal­ve­lu­jen väki toi­mit­ti merk­ki­tol­pat Lykyn­lam­mel­le ja me sit­ten lyö­tiin poi­kien kans­sa tol­pat tal­koil­la maa­han. Pol­ku on tar­koi­tus poh­jus­taa kel­kal­la heti, jah­ka vain saa­daan lun­ta riit­tä­väs­ti. Myös pie­ni­muo­toi­sia ava­jai­sia on suun­ni­tel­tu, kuvaa pyö­räi­li­jöi­den vara­pu­heen­joh­ta­ja Las­se Turu­nen seu­ran osuut­ta yhteis­pro­jek­tiin.

Reit­ti pysyy sitä parem­mas­sa kun­nos­sa, mitä enem­män sitä käy­te­tään.

Turusen ohel­la aktii­vi­ses­ti rei­tin suun­nit­te­luun osal­lis­tu­nut Ant­ti Män­nis­tö koros­taa, että pol­ku on tar­koi­tet­tu kai­kil­le maas­tos­sa liik­ku­jil­le.

– Reit­ti pysyy sitä parem­mas­sa kun­nos­sa, mitä enem­män sitä käy­te­tään. Eli kaik­ki alu­eel­la ulkoi­li­jat; lenk­kei­li­jät, koi­ran ulkoi­lut­ta­jat, lumi­ken­käi­li­jät, sin­ne vain roh­keas­ti pol­kua tes­taa­maan! Ant­ti haas­taa aktii­vi­seen polun käyt­töön ja vakuut­taa, että kaik­ki kyl­lä polul­le mah­tu­vat.

– Oli­si suo­ras­taan toi­vot­ta­vaa, että lumi­sa­teen jäl­keen uraa käy­täi­siin oma­toi­mi­ses­ti­kin tamp­paa­mas­sa vaik­ka lumi­ken­gil­lä, Ant­ti vink­kaa kaik­kien käyt­tä­jien mah­dol­li­suu­des­ta osal­lis­tua polun yllä­pi­toon.

– Oikeas­taan ainoa toi­ve meil­lä oli­si, ettei ural­la kävel­lä tai mön­gi­tä pyö­räl­lä sil­loin, kun ura tun­tuu kovin upot­ta­val­ta, Ant­ti jat­kaa.

Noin seit­se­män kilo­met­rin mit­tai­sen tal­vi­po­lun läh­tö­paik­ka on Lykyn­lam­men majan vie­res­sä. Pol­ku muo­dos­taa yhte­näi­sen len­kin, joka ris­te­ää muu­ta­mas­ta koh­das­ta sekä tien että ladun yli. Kysei­sis­sä koh­dis­sa polul­la liik­ku­jien toi­vo­taan nou­dat­ta­van eri­tyis­tä varo­vai­suut­ta ja väis­tä­vän mui­ta ladul­la ja tiel­lä. Huo­mat­ta­vaa on myös se, että reit­ti kul­kee pää­osin met­säs­sä, joten pime­ään aikaan kan­nat­taa vara­ta oma otsa­va­lo mukaan.

Lykyn­lam­men tal­vi­pol­ku on Joen­suun ensim­mäi­nen, nime­no­maan tal­viai­kais­ta poluil­la liik­ku­mis­ta var­ten mer­kat­tu pol­ku. Toki vas­taa­van­lai­sia, myös tal­viai­kaan auki pysy­viä ja met­säs­sä ris­tei­le­viä pol­ku­ja löy­tyy kes­kus­tan lähei­syy­des­tä mm. Sii­lai­sen, Nol­ja­kan ja Repo­kal­lion alueil­ta, mut­ta kysei­set polut eivät ole mer­kat­tu. Näin ollen nii­den löy­tä­mi­nen vaa­tii hie­man oma­toi­mis­ta maas­toon tutus­tu­mis­ta.

Lykynlammen talvipolku avataan 28. joulukuuta. Samana päivänä avataan myös Lykynlammen kahvio.

Katso talvipolun reittikartta (pdf)

Aiheeseen liittyviä uutisia