Joensuun nuorisovaltuusto

Nuo­ri­so­val­tuus­to täyt­tää 20 vuot­ta

Lokakuun juhlaviikolla teemapäiviä ja juhlat

Joen­suun nuo­ri­so­val­tuus­to juh­lii kak­si­kym­men­vuo­tis­ta tai­val­taan. Loka­kuun 21.–26. päi­vä vie­tet­tä­vä juh­la­viik­ko tekee näky­väk­si sen, että nuo­ril­la on mah­dol­li­suus vai­kut­taa, kun heil­le vaan anne­taan mah­dol­li­suus.

Juh­la­vii­kon ohjel­mas­sa on kai­kil­le avoin yleis­ko­kous, some­päi­vä, rak­kaus­päi­vä ja juh­lat.

Juh­la­viik­ko on nuor­ten itsen­sä raken­ta­ma ja nuor­ten näköi­nen.

Juh­la­viik­ko käyn­nis­tyi yleis­ko­kouk­sel­la, joka oli kai­kil­le avoin.  Kokouk­ses­sa käsi­tel­tiin ajan­koh­tai­sia, nuo­ria kos­ket­ta­via asioi­ta. Kokouk­sen asia­lis­ta jul­kais­tiin ennen kokous­ta kau­pun­gin Dynas­ty-jär­jes­tel­mäs­sä, samas­sa, jos­sa muu­as­sa kau­pun­gi­na­val­tuus­ton kokouk­sen esi­tys­lis­tat ja pöy­tä­kir­jat jul­kais­taan.

– Täs­sä kokouk­ses­sa käsi­tel­lään aina­kin lau­an­tain juh­lia, tote­si puheen­joh­ta­ja Iina Laak­ko­nen ennak­koon.

Kokouk­set ovat aina ylei­söl­le avoi­mia, mut­ta juh­la­vii­kon kun­niak­si nuo­ri­so­val­tuus­to halu­aa teh­dä näky­väk­si toi­min­taan­sa.

– Ei pönö­tys­tä, vaik­ka saa­daan me pal­jon aikai­sek­si, kom­men­toi puheen­joh­ta­ja Laak­ko­nen.

Ohjel­mas­sa some- ja rak­kaus­päi­vä sekä kut­su­vie­ras­juh­lat

Kes­ki­viik­ko­na 23.10. vie­te­tään some­päi­vää, jol­loin nuo­ri­so­val­tuus­to­lai­set vies­ti­vät aktii­vi­ses­ti somes­sa, mut­ta myös mie­li­pi­de­kir­joi­tuk­sen mer­keis­sä.

Rak­kaus­päi­vä­nä tors­tai­na nuva­lai­set jal­kau­tu­vat kau­pun­gil­le, Senio­ri­pi­haan ja las­ten osas­tol­le hyvän mie­len toi­vo­tus­ten kera.

Juh­la­vii­kon yhtey­des­sä jul­kais­taan myös juh­la­vi­deo, jos­sa sum­ma­taan nuo­ri­so­val­tuus­ton his­to­ri­aa ja teh­dään näky­väk­si tätä päi­vää.

Lau­an­tain tosi isot juh­lat hui­pen­ta­vat juh­la­vii­kon. Kut­su­vie­ras­juh­liin kokoon­tuu vie­rai­ta nykyi­ses­tä ja men­neis­tä nuo­ri­so­val­tuus­tois­ta, naa­pu­ri­kun­tien nuo­ri­so­val­tuus­tois­ta, kan­san­edus­ta­jia, oppi­las­kun­tien hal­li­tus­ten edus­ta­jia ja mui­ta yhteis­työ­kump­pa­nei­ta. Mel­ko ren­to ohjel­ma koos­tuu musiik­kie­si­tyk­sis­tä, puheis­ta ja yllä­tys­oh­jel­ma­nu­me­rois­ta.

– Odo­tan kaik­kein eni­ten, että juh­lat ovat hie­not ja niis­sä on hyvät vibat, Iina Laak­ko­nen maa­lai­lee etu­kä­teen.

Suu­rin jut­tu oli tänä syk­sy­nä kun kävim­me puhu­mas­sa kau­pun­gin­val­tuus­tol­le.

Kah­des­sa kym­me­nes­sä vuo­des­sa nuo­ri­so­val­tuus­ton suu­rim­mat saa­vu­tuk­set ovat olleet Ero­leh­ti-leh­ti ja Mie­len­rau­haa-leh­ti, Jns on the street ‑tapah­tu­mat, aloit­teet ja lausun­not.

Aloit­tei­ta on teh­ty muun muas­sa kes­kus­tan mopo­par­kis­ta, lukio­sääs­töis­tä, kou­lu­jen ruo­ka­lis­tois­ta, bus­siai­ka­tau­luis­ta ja Pent­ti­län tree­ni­por­tais­ta. Kaik­ki eivät ole men­neet läpi ja esi­mer­kik­si Pent­ti­län por­tai­den val­mis­tu­mi­nen aloit­tees­ta kes­ti useam­man vuo­den ennen kuin aika oli kyp­sä.

Lausun­to­ja nuo­ri­so­val­tuus­tol­ta on kuul­tu vii­mei­sem­mäk­si tur­val­li­suus­suun­ni­tel­maan ja talous­ar­vioon liit­tyen.

– Minus­ta suu­rin jut­tu oli tänä syk­sy­nä kun kävim­me puhu­mas­sa kau­pun­gin­val­tuus­tol­le, Laak­ko­nen nos­taa esil­le.

– Puhuim­me siel­lä sii­tä, mik­si nuo­ria kan­nat­taa kuun­nel­la ja min­kä takia mei­dät pitää ottaa huo­mioon.

Nuo­ri­so­val­tuus­to toi­mii nuor­ten ääni­tor­ve­na, joka kai­jut­taa sitä, että nuo­ril­la on mah­dol­li­suus vai­kut­taa. Iina Laak­ko­sel­le itsel­leen nuo­ri­so­val­tuus­to on tuo­nut uusia kave­rei­ta, tar­jo­aa aina teke­mis­tä ja on tuo­nut oppia muun muas­sa tapah­tu­mien jär­jes­tä­mi­ses­tä.

– Ennen ajat­te­lin, etten voi vai­kut­taa asioi­hin. Nyt kun olen tois­ta kaut­ta nuvas­sa, tie­dän, että nuo­ri­so­val­tuus­toa kuun­nel­laan, hän sum­maa.

Mikä Nuorisovaltuusto?


Nuorisovaltuusto on puoluepoliittisesti sekä uskonnollisesti sitoutumaton Joensuun kaupungin nuorten toimielin. Valtuusto koostuu 20 varsinaisesta ja maksimissaan 20 varajäsenestä, jotka kokoontuvat kerran kuussa yleiskokoukseen.

www.joensuu.fi/nuorisovaltuusto

Nuva Instassa @jnsnuva

Facebookissa @JNSnuva

Aiheeseen liittyviä uutisia