Esi­mer­kin voi­mal­la kou­lun alkuun

Lapsi oppii liikennetaidot parhaiten liikkuessaan itsenäisesti, mutta ensin harjoitellaan yhdessä aikuisen kanssa.

Kou­lun aloit­ta­va lap­si on monen uuden asian äärel­lä, yksi näis­tä on kou­lu­mat­ka. Kun se on har­joi­tel­tu etu­kä­teen, on ensim­mäi­sis­sä kou­lu­päi­vis­sä aina­kin yksi jän­ni­tyk­sen aihe vähem­män.

Kou­lu­mat­kan reit­ti­suun­nit­te­lus­ta voi teh­dä koko per­heen yhtei­sen ”kou­lu­teh­tä­vän” poh­ti­mal­la yhdes­sä eri reit­ti­vaih­to­ja ja pun­nit­se­mal­la nii­den hyviä ja huo­no­ja puo­lia.

Kou­lu­reit­ti kan­nat­taa kul­kea yhdes­sä läpi useam­man ker­ran.

Itse­näi­ses­ti liik­kuen

Lap­si oppii lii­ken­tees­sä tar­vit­ta­vat tai­dot par­hai­ten liik­kues­saan itse­näi­ses­ti, mut­ta ensin har­joit­te­le­mal­la yhdes­sä aikui­sen kans­sa. Kou­lu­reit­ti kan­nat­taa kul­kea yhdes­sä läpi useam­man ker­ran ja mie­luus­ti ennen kou­lun alkua. Näin lap­sel­le jää rei­tin lisäk­si mie­leen myös toi­vo­tut, tur­val­li­set tavat toi­mia eri tilan­teis­sa.

Kou­lu­lai­sen lii­ken­ne­tie­dot ja ‑tai­dot kart­tu­vat vähi­tel­len koke­muk­sen myö­tä seu­raa­mal­la aikuis­ten esi­merk­kiä ja har­joit­te­le­mal­la itse. Auton taka­pen­kil­lä istues­sa tai­dot eivät kar­tu samal­la taval­la.

Vaik­ka kou­lu­mat­ka oli­si pit­kä ja suu­rin osa sii­tä tait­tui­si­kin auto­kyy­dil­lä, voi­si lap­sen antaa kävel­lä esi­mer­kik­si vii­mei­nen kilo­met­ri kou­lul­le. Sil­loin hän pää­see naut­ti­maan ulkoi­lun hyö­dyis­tä eikä kou­lun ympä­ris­tö ruuh­kau­du auto­lii­ken­tees­tä.

Siir­räm­me lähes huo­maa­mat­ta lap­sil­le omat lii­ken­nea­sen­teem­me ja ‑tapam­me.

Tee niin kuin minä teen vai sanon?

On hyvä pitää mie­les­sä, että lap­si oppii aikuis­ten esi­mer­kis­tä. Siir­räm­me lähes huo­maa­mat­ta lap­sil­le omat lii­ken­nea­sen­teem­me ja ‑tapam­me. Näy­täm­me lap­sil­le esi­merk­kiä joka päi­vä. Mei­dän van­hem­pien onkin hyvä käyt­täy­tyä lii­ken­tees­sä mah­dol­li­sim­man esi­mer­kil­li­ses­ti ja huo­leh­tia itse­kin tur­va­lait­tei­den, kuten pyö­räil­les­sä kypä­rän ja syk­syn pimei­den saa­vut­tua hei­jas­ti­mien käy­tös­tä.

Vinkit turvalliselle koulumatkalle:

  • Suunnittele sopivin reitti kouluun – turvallisin reitti ei välttämättä aina ole se lyhin.

  • Harjoittele koulureitti yhdessä lapsesi kanssa. Kun perusasiat ovat hallussa, kannattaa antaa lapsen toimia itsenäisesti ja seurata vierestä.

  • Lapselle on hyväksi liikkua edes osa koulumatkasta omin voimin – se kartuttaa liikennetaitoja ja saattaa myös virkeämpänä koulupäivään.

  • Koulumatkan sujumisesta kannattaa kysellä lapselta pitkin kouluvuotta, myös jo varttuneemmilta koululaisilta – se on tärkeä välittämisen merkki.

Aiheeseen liittyviä uutisia