Tanssijoita torilla

Tori viit­tä vail­le val­mis

Torin avajaisia juhlitaan joulunavauksen yhteydessä 25.11.

Kau­pun­gin kes­kus­taa koris­ta­nut tori­re­mont­ti on lop­pusuo­ral­la. Työt ovat suju­neet lähes suun­ni­tel­lus­ti ja aika­tau­lu­muu­tok­set ovat olleet pie­niä.

Torin viral­li­sia ava­jai­sia vie­te­tään yhtei­ses­sä juh­las­sa mar­ras­kuun 25. päi­vä jou­lu­na­vauk­sen yhtey­des­sä.

Kiveyk­ses­tä teke­mät­tä enää vii­den­nes

Tori­park­ki avat­tiin loka­kuun alus­sa, ja park­ki­mat­kal­la moni on jo käy­nyt tepas­te­le­mas­sa myös torin kan­nel­la. Loka­kuun alus­sa kivi­töis­tä oli teke­mät­tä enää alle vii­den­nes ja tori­la­va sekä torin kes­kel­le raken­net­tu vesi­läh­de ovat lähes val­miit.

Pin­nan raken­ta­mi­nen jat­kuu edel­leen. Sik­si esi­mer­kik­si mar­ras­mark­ki­nat 8.–9.11. pide­tään vie­lä ker­ran käve­ly­ka­dul­la.

Tule­va tori sitoo ympä­röi­vät kort­te­lit­kin samaan koko­nai­suu­teen: tai­de­museol­ta alka­va sini­nen vir­ta jat­kuu torin läpi Tori­ka­tuun asti.

Torin vesi­läh­tees­tä voi juo­da

Vapau­den­puis­ton pää­hän tulee kol­mas puu­port­ti, saman­lai­nen joi­ta toria­lu­eel­la on jo ennes­tään kak­si. Uniik­kia on sekin, että torin vesi­läh­tees­sä vir­taa kevääl­lä puh­das vesi, jota voi juo­da ja täyt­tää sii­nä vaik­ka oman vesi­pul­lon.

Pyö­räi­li­jöil­le 500 uut­ta teli­net­tä — suu­rin osa katet­tu­ja

Tori­re­mon­tin yhtey­des­sä myös ydin­kes­kus­tan lii­ken­ne­jär­jes­te­lyt ja kadut päi­vit­ty­vät. Torin ja Vapau­den­puis­ton väli­nen pät­kä Tori­ka­dus­ta on nor­maa­lis­ta poik­kea­va ajo­väy­lä. Sii­nä aje­taan vii­si met­riä leveäl­lä kais­tal­la ja vauh­ti on hidas. Käve­li­jöil­le on eri­tyis­le­veä suojatie.Siltakatu on jat­kos­sa läm­mi­tet­ty torin kul­mal­ta Kirk­ko­ka­dul­le, tai­de­museo Onnin kort­te­liin asti.

Pyö­räi­li­jöi­den kul­ku kes­kus­tas­sa para­nee huo­mat­ta­vas­ti: uuden käve­ly­ka­dun yhtey­teen teh­dään pyö­räi­li­jöil­le oma puna-asfal­toi­tu reit­ti ja torin lähei­syy­teen tulee lähes 500 pyö­räl­le pysä­köin­ti­te­li­ne ja suu­rin osa pai­kois­ta on katet­tu­ja.

Tak­sia­se­ma palaa remon­tin val­mis­tues­sa toril­le enti­sel­le tutul­le pai­kal­leen.

Koko kes­kus­tan ilme on vii­meis­tel­ty, kun ensi vuon­na remon­toi­daan vie­lä Vapau­den­puis­to. Ne työt eivät vai­ku­ta enää lii­ken­tee­seen.

TORI 170


Millainen tori oli ennen vanhaan?

– tule kiehtovalle aikamatkalle kotikaupunkimme vanhaan keskustaan!

Tori 170 -näyttely 27.9.–27.1.2019
Pohjois-Karjalan museo Hilma
Carelicum, Koskikatu 5, Joensuu

Lue juttu näyttelystä

Aiheeseen liittyviä uutisia