Paluumuuttaja osaa arvostaa kotiseudun parhaita puolia. –Arjessa on tilaa hengittää, Jonne Hirvonen kehuu.
Diplomi-insinööriopinnot veivät Jonne Hirvosen, 32, Joensuusta Lappeenrantaan vuonna 2011. Takaraivossa sykki kuitenkin aina toive siitä, että vielä kerran saisi palata asumaan kotiseudulle Joensuuhun.
–Pääsin opintojen jälkeen VTT:lle tutkimustehtäviin Jyväskylään. Siellä olin yksi yli tuhannesta tutkijasta, ei siellä hirveästi omia visioita päässyt toimeenpanemaan, Jonne muistelee.
–Aina minä tiesin, että joskus muutan vielä takaisin, mutta en arvannut, että näin pian pääsee, Jonne iloitsee.
Jonne nimittäin pelkäsi, että entä jos ei saakaan töitä Joensuusta.
–Myönnän myös sen, että pelkäsin paluumuuton stoppaavan urakehityksen.
Pelko oli kuitenkin turha, sillä kävi päin vastoin. Kaksi vuotta sitten se vihdoin tapahtui ja Joensuussa ilmoitettiin haettavaksi mielenkiintoinen työtehtävä, johon Jonne halusi tarttua.
Ura nousuun Joensuussa
Business Joensuun kautta Jonne pääsi kaksi vuotta sitten keskelle projektia, jossa edistettiin vihreän siirtymän investointeja Pohjois-Karjalaan.
–En oikein vieläkään ymmärrä sitä, että miten siinä niin kävi, mutta ura suorastaan singahti nousuun, Jonne ihmettelee.
Ura on sittemmin edennyt entisestään kotimaisemissa. Tämän vuoden helmikuussa Jonne aloitti yrittäjänä Carbonaide Oy:ssa. Yritys kehittää teknologiaa, joka mahdollistaa hiilinegatiivisen betonin valmistamisen.
Jonnen mukaan joensuulaisissa työpaikoissa ei ole turhaa hierarkiaa ja uudet visiot ja ideat otetaan innolla vastaan.
–Täällä on jotenkin aikaa ideoinnille ja innokkuutta työyhteisöissä.

Riippuu siitä missä seisoo
Onhan se Joensuu maantieteellisesti katsottuna syrjemmässä, mutta sekin näkökulma riippuu siitä missä sattuu seisomaan. Ja Jonnen mukaan kannattaa seistä Pohjois-Karjalassa, jossa on kaikki mitä ihminen tarvitsee.
–Ovathan ne Helsingissä asuvat entiset opiskelukaverit kehuneet, että no kun sieltä etelästä on helpompi matkustaa kaikkialle maailmaan ja reissaaminen helpompaa.
–Kysyinkin niiltä, että no missäs olette reissaneet, niin eivät missään, Jonne nauraa tietäen lapsiperheen arjen realiteetit.
Jonnen puoliso Tiia on tällä hetkellä perhevapaalla kotona, mutta hänelläkin on tarkoitus pian palata työelämään. Senkin Jonnen mukaan mahdollistavat Joensuussa asuvat isovanhemmat ja sukulaiset, kun hoitoapua on saatavilla.
Jonnen mukaan kannattaa seistä
Pohjois-Karjalassa, jossa on kaikki
mitä ihminen tarvitsee.
Vaikka teoriassa kaikki on pääkaupunkiseudulla lähellä ja saavutettavissa, ei kahden alle kouluikäisen perheessä lähdetä niin vain extempore-reissuun.
Lapsiperheen arki on hektistä, joten jos siihen ruljanssiin vielä lisäisi taloudelliset paineet, joita esimerkiksi Helsingissä asuminen väkisinkin suurine asuinkustannuksineen toisi, ei välttämättä naurattaisi visionääriäkään.
–Tein oikeastaan jo opiskeluaikana päätöksen, että pääkaupunkiseudulle muuttamista tulen tietoisesti välttämään, vaikka tykkäänkin siellä käydä.
Korona avasi maailman
Korona-aika näytti myös Jonnelle sen, että työpaikka voi hyvinkin olla toisella puolen Suomea ja kotipaikka Joensuussa. Vaikka korona-aika itsessään oli rajua, se avasi uusia ovia etätyöläisille.
–Kun rekrytoimme yritykseemme työntekijöitä, siellä saattoi hakijalla asuinpaikka olla Joensuussa ja sen hetkinen työ Helsingissä.
Työelämä muutenkin on Jonnen mukaan miellyttävämpää Joensuussa.
–Joensuussa kaikki toimii ja ihmiset ovat helposti lähestyttäviä, täällä ei ole hierarkian tuntua.
Jonnen mukaan Joensuussa työyhteisöön on helppo integroitua ja muualta tulleet vastaan otetaan avosylin.
–Elämä on vaan niin paljon halvempaa ja helpompaa täällä, että rahaa ja aikaa jää paljon muuhunkin. Arkeen jää tilaa hengittää ja kehittää uutta.