Sesha Manugurin polku Joensuuhun ja nykyiseen työhönsä Dispelixillä ei ole ollut se suorin. Intiasta kotoisin oleva Manuguri ehti nähdä ja kokea useita eri maita ja työkulttuureja, kunnes löysi paikkansa Suomesta ja Joensuusta.
Intian eteläosissa varttunut Sesha Manuguri suoritti kotimaassaan oman alansa kanditutkinnon, minkä jälkeen nuori mies nakkasi repun selkään ja lähti maailmalle katsomaan, mitä sillä on tarjota.

Ensimmäiseksi tie vei maisterintutkinnon perässä Ruotsiin. Ruotsissa suoritetun tutkinnon jälkeen oli aika muuttaa Uuteen-Seelantiin, jossa hän kouluttautui filosofian tohtoriksi. Mutta oli muuttoon hieman maallisempikin motiivi: mies on nimittäin armoton krikettifani.
– Kriketti oli itse asiassa perimmäinen syy muutolle. Uusi-Seelanti on suuri krikettimaa ja ajattelin, että voisin seurata krikettiä ja samalla tehdä tutkimusta rennolla otteella.
Arvot edellä Suomeen
Uuden-Seelannin jälkeen Sesha Manuguri muutti Suomeen ja Espooseen. Hän aloitti akateemiset opinnot Aalto-yliopistossa, jossa vierähti seuraavat 2,5 vuotta. Suomeen mies päätyi, koska Uudessa-Seelannissa oli korkean teknologian sektorilla nihkeästi pestejä tarjolla. Toisaalta veri veti takaisin Pohjoismaihin, olihan mies viihtynyt Ruotsissa hyvin.
Ajattelin, että kyseessä on pieni ja rauhallinen kaupunki, ja se on vastannut odotuksiani
Opintojen jälkeen Sesha Manuguri työskenteli muun muassa Microsoftilla, minkä jälkeen työ kuljetti miehen Joensuuhun. Työpaikka löytyi fotoniikan alalta optisia rakenteita lisätyn todellisuuden näyttölaitteisiin valmistavasta Dispelixistä. Dispelix kiehtoi ennen kaikkea siitä syystä, että työnkuva vastasi sitä, mikä Manugurilla oli ollut aikaisemmin Microsoftilla.
Sesha Manuguri päätyi Joensuuhun työn johdattamana, ja mies myöntää, ettei hänellä ollut uudesta kotikaupungistaan juurikaan tietoa.
– Ajattelin, että kyseessä on pieni ja rauhallinen kaupunki, ja se on vastannut odotuksiani, Manuguri hymyilee.

Joensuussa arki ei sinänsä ole juurikaan muuttunut Espoon ajoista. Päivät kuluvat töissä, ja illalla rentoudutaan harrastusten parissa.
– Asuin Espoossa neljä vuotta ennen kuin muutin Joensuuhun, eikä elämäntapani ole juurikaan muuttunut. Menen töihin kello 9–10 maissa ja tulen kotiin kello 18 aikoihin, minkä jälkeen rentoudun hyvän kirjan tai elokuvan parissa.
Jotain pieniä eroja sentään on. Kuten että Joensuussa pakkanen tapaa puraista muutamaa astetta kovemmin kuin Espoossa. Lämpimillä vaatteilla siitäkin on selvitty.
Linsseihin älyä
Dispelixillä Sesha Manuguri toimii tutkimus- ja kehitysinsinöörinä, ja hänen työnsä liittyy aaltoputkien valmistukseen. Aaltoputket ohjaavat ja suuntaavat valoa tehokkaasti, jolloin niillä mahdollistetaan kuvansiirto suoraan käyttäjän näkökenttään niin, että kuva sulautuu ympäröivään todellisuuteen.
Suomeksi sanottuna kyseessä ovat älylinssit, joita käytetään lisätyn todellisuuden näytöissä.
Kehitystyöhön liittyy olennaisesti se, että linsseistä halutaan tehdä helposti käytettäviä. Manuguri kollegoineen tekee linssejä pääasiassa laboratorioissa ja steriileissä huoneissa, mitä kautta linsseihin saadaan niiden parhaat ominaisuudet esille.
Tutkimuksesta käytäntöön on Suomen vahvuus
Sesha Manuguri on opiskellut tai työskennellyt neljässä eri maassa, ja selvää on, että Suomen, Ruotsin, Uuden-Seelannin ja Intian työkulttuureissa on eroja. Suomella ja Ruotsilla on paljon kokemusta teknologian kehittämisestä perustutkimuksen pohjalta, kun taas esimerkiksi Uudesta-Seelannista ei löydy vastaavaa osaamista.
Sesha Manuguri on ollut tyytyväinen työhönsä Dispelixillä ja toivoo pääsevänsä mukaan projekteihin, jotka saataisiin markkinoille jo kahden tai kolmen vuoden aikana
Erityisesti Manuguri arvostaa Suomen rikasta historiaa perustutkimusten soveltamisessa. Sillä tarkoitetaan tieteellisen perustutkimuksen tulosten muuntamista sovellettavaan muotoon, esimerkiksi käytännön innovaatioiksi, tuotteiksi tai teknologioiksi. Nokia on tästä hyvä esimerkki.
Sesha Manuguri on ollut tyytyväinen työhönsä Dispelixillä ja toivoo pääsevänsä mukaan projekteihin, jotka saataisiin markkinoille jo kahden tai kolmen vuoden aikana. Jokainen päivä Dispelixillä on erilainen, mikä sopii hänelle hyvin.
– En juurikaan suunnittele elämää eteenpäin, vaan haluan elää päivän kerrallaan.
Riskinottoa kaivataan enemmän
Sesha Manugurin mielestä Suomessa on erittäin korkea koulutuksen taso, mitä monet muutkin Suomeen muuttavat arvostavat. Toisaalta Manuguri kokee, että suomalaisessa työelämässä ei uskalleta ottaa riskejä samalla tavalla kuin monessa muussa maassa.

Häntä mietityttää muun muassa Suomen konservatiivinen talousajattelu, mikä tekee nuorten työllistymisestä vaikeaa.
– Suomen tulisi kannustaa riskinottoon, jotta se houkuttelisi lisää nuoria ja osaajia maahan. Olen huomannut, että Suomessa ihmiset ovat vastahakoisia riskinottoon. Tämän takia on vähemmän mahdollisuuksia kasvaa maana.
Manugurin arkeen tämä ei vaikuta, vaan Joensuussa on helppoa elää ja työskennellä. Erityisen paljon Manuguri arvostaa kolmea asiaa suomalaisessa työkulttuurissa: luottamusta, välitöntä työkulttuuria ja rehellisyyttä.
Jokainen ongelma on mahdollisuus
Sesha Manugurin on ollut vaivatonta solahtaa työelämään Joensuussa, onhan työ ollut samantyylistä opiskeluajoista lähtien. Hän on aina keskittynyt ongelmien ratkaisuun, ja sama jatkuu Dispelixilläkin.
Manugurin mukaan työ fotoniikan alalla on jatkuvaa oppimista ja mukautumista. Fotoniikassa miestä kiehtoo erityisesti se, mihin kaikkeen ihmiset pystyvät ja mitä kaikkea voidaankaan saavuttaa tulevaisuudessa. Manugurin unelma on olla mukana rakentamassa ratkaisuja, jotka palvelevat miljoonia ihmisiä.
Se, että minun on mahdollista ratkaista ongelmia, inspiroi sekä töissä että työn ulkopuolella
– Olen hyvin optimistinen henkilö, joten minulle jokainen ongelma on mahdollisuus. Se, että minun on mahdollista ratkaista ongelmia, inspiroi sekä töissä että työn ulkopuolella. Se saa minut heräämään aamulla.
Sopeutumiseen ovat auttaneet myös mahtavat kollegat. Manugurista on innostavaa tulla työpaikkaan, jossa ympärillä on todella viisaita ja auttavaisia työkavereita.
– Ongelmia ei ratkaista yksin, vaan tiiminä yhdessä.
Työn vastapainoksi Sesha Manuguri nauttii monenlaisesta tekemisestä. Viikonloput yleensä menevät treenaamisen, elokuvien ja filosofisten kirjojen parissa. Avantouinnin mies aloitti vuonna 2021, ja Joensuuhun muuton jälkeen hän on pyrkinyt käymään avannossa vähintään kerran viikossa.
Pysyy mieli virkeänä työarjen keskellä.
Artikkeli on tuotettu osana Joensuun kaupungin innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen (EAKR) toimintoja, joita osarahoittavat Euroopan unioni sekä Joensuun kaupunki.