Espanjan Valenciasta Joensuuhun muuttanut Borja Garcia Pascual aloitti uransa metsätalouden parissa kahdeksan vuotta sitten. Vuosien saatossa mies alkoi kiinnostua kaukokartoituksesta ja tekoälystä ja keskittyi niihin.
Kaukokartoitus on menetelmä, jossa kerätään tietoa maapallon pinnasta ilman suoraa kosketusta siihen. Tietoa saadaan esimerkiksi satelliiteilla, lentokoneilla, droneilla tai muilla laitteilla, jotka käyttävät erilaisia sensoreita, kuten kameroita, laserkeilaimia, tutkia tai lämpökameroita.
Tarkoitukseni oli mennä Australiaan, mutta sitten tuli korona ja muutti suunnitelmia
Vähältä kuitenkin piti, ettei Luonnonvarakeskuksessa tutkijana työskentelevä Pascual päätynyt Australiaan Suomen sijasta. Tuttu australialainen professori yritti nimittäin houkutella lahjakasta miestä mukaansa.
– Tarkoitukseni oli mennä Australiaan, mutta sitten tuli korona ja muutti suunnitelmia, Pascual muistelee.
Lopulta kävikin sitten niin, että kyseinen professori muutti itse Suomeen ja Joensuuhun — ja Pascual perässä.

38 asteen pakkanen tervehti
Jälkikäteen vaikuttaa siltä, että kohtalo oli suosiollinen — sekä Pascual että hänen vaimonsa ovat viihtyneet Joensuussa hyvin. Kaupunki tuntui alusta lähtien sellaiselta, jossa voisi asua pitempäänkin.
Kelien puolesta pariskunnan kestokyky testattiin heti ensimmäisinä päivinä.
– Kun tulimme joulukuussa 2023, täällä oli 38 astetta pakkasta. Se oli aikamoinen shokki. Valenciassa talvisin lämpötila on harvoin kymmentä lämpöastetta kylmempää.
Pariskunta onneksi selvisi säikähdyksellä.
Kaupunki tuntui alusta lähtien sellaiselta, jossa voisi asua pitempäänkin
– Asioihin tottuminen oli lopulta helpompaa kuin ajattelimme.
Jotain ennakkoluuloja Pascual myöntää heillä olleen ennen pieneen itäsuomalaiseen kaupunkiin muuttamista, mutta ne osoittautuivat lopulta turhiksi.
– Pohjois-Karjalan pääkaupungissa oli paljon enemmän palveluja tarjolla kuin mitä odotimme. Se oli positiivinen asia huomata.
Pascual kuvailee Joensuuta rauhalliseksi ja kauniiksi kaupungiksi. Myös turvallisuus on plussaa. Kaupunkilaisten vieraanvaraisuus on sekin auttanut sopeutumisessa.

Työt eivät seuraa kotiin
Työkulttuurien välillä Borja Garcia Pascual löytää selviä eroja Espanjan ja Suomen välillä.
– Olin kaksi vuotta töissä espanjalaisessa metsätalouden tutkimus- ja tuotekehitysyrityksessä. Työnkuva oli pääpiirteittäin sama kuin nyt, Pascual kertoo.
Espanjassa työpäivät venyivät usein pitkiksi, ja työt seurasivat kotiin.
Töihin on lyhyt matka ja Joensuun Metla-talon fasiliteetit ovat nykyaikaiset ja laadukkaat
– Suhteessa espanjalaisiin suomalaiset ymmärtävät paremmin, milloin on oikea hetki lopettaa työnteko ja miten erotetaan työ ja vapaa-aika toisistaan. Se on erittäin hyvä asia. Työkaverit osaavat myös tukea kollegaansa silloin, kun sille on tarvetta.
Suomessa hyvää ovat myös reilut lomat. Kun välillä saa huilata, jaksaa taas. Arki pyörii muutenkin jouhevasti: töihin on lyhyt matka ja Joensuun Metla-talon fasiliteetit ovat nykyaikaiset ja laadukkaat.
“Jääkarhut — paras paikka ikinä”
Jotain täkäläisiin olosuhteisiin sopeutumisesta kertoo se, että Pascual vaimoineen on innostunut avantouinnista.
– Joensuun Jääkarhut on paras paikka ikinä. Siellä saa kokonaisvaltaisesti suomalaisen kokemuksen.

Totuttautuminen Joensuussa elämiseen on Pascualin mukaan mennyt hyvin. Ainoa isompi haaste on löytää puolisolle työpaikka.
– Arki on sekä työn tekemistä että etsimistä, mutta muuten elämä kohtelee meitä hyvin.
Joensuu on sopinut Borja Garcia Pascualille ja hänen vaimolleen hyvin senkin takia, että he eivät kaipaa turhaa hälinää tai suuria väkijoukkoja ympärilleen. Töiden jälkeen on mukava lähteä koiran kanssa lenkille tai vaikka tavata ystäviä.
Tohtorin tutkintoaan parasta aikaa viimeistelevä Pascual suunnitteleekin jäävänsä vaimonsa kanssa Joensuuhun pidemmäksikin aikaa.
Artikkeli on tuotettu osana Joensuun kaupungin innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen (EAKR) toimintoja, joita osarahoittavat Euroopan unioni sekä Joensuun kaupunki.