Pyhäselän koulussa on iloinen tunnelma, kun koulukoirat Aava ja Hilla keräävät välitunnilla ympärilleen oppilaita. Koirien tyytyväiset ilmeet kertovat siitä, kuinka he nauttivat rapsutuksista. Kun välitunti päättyy, Aava ja Hilla suuntaavat oppilaiden mukana kohti seuraavaa oppituntia.
Samaan aikaan Piki ilmestyy opettajanhuoneesta, jossa se on viettänyt välitunnin opettajien seurassa. Piki tassuttelee käytävää pitkin kohti luokkaa, jossa tutut kasvot odottavat jo sen saapumista. Näistä kolmesta hännänheiluttajasta on tullut Pyhäselän koulun vakiokuonoja.
Koirien rooli kouluissa kehittyy
Koulukoiratoiminta on Joensuun kaupungin pilottihanke, johon seudun opettajat voivat osallistua. Koulutuksessa on mukana yli 20 koiraa – ikään, kokoon ja rotuun katsomatta. Pyhäselän koulusta mukana ovat liikunnanopettaja Heli Lemmetyn bordercolliet Aava ja Hilla, sekä koulunkäyntiohjaaja Päivi Leskisen kääpiövillakoira Piki.

Kouluttaja Irene Turunen kertoo, että koirilla on kouluympäristössä rauhoittava vaikutus, mutta niiden rooli ei rajoitu pelkkään läsnäoloon ja tunnelman luomiseen.
– Joensuun koulukoiraprojektissa meillä on ajatus, että koirilla olisi myös pedagoginen rooli – ne olisivat toiminnallisen oppimisen tukena ja aktiivisia toimijoita, Turunen kertoo. Hänellä on asiantuntemusta yhdistää koirien koulutus kouluympäristön tarpeisiin toimiessaan koira-alan yrittäjänä ja tukikoirakouluttajana, sekä äidinkielenopettajana Nepenmäen koulussa.
Koirille opetetaan erilaisia tehtäviä, joiden avulla lisätään aktiivista oppimista. Ne voivat pyörittää onnenpyörää, arpoa oppilaita ryhmiin tai poimia esineitä oppimistehtäviä varten. Lemmetty kuvailee, että vain mielikuvitus on rajana, mihin koirien toiminnallisuutta osana opetusta voidaan hyödyntää.
Meillä on ajatus, että koirilla olisi myös pedagoginen rooli — ne olisivat toiminnallisen oppimisen tukena ja aktiivisia toimijoita
Toiminta on käynnistynyt kesällä 2024 testaamalla koirien reaktioita ja stressinsietokykyä erilaisiin tilanteisiin, kuten lasten läsnäoloon ja erilaisiin ääniin. Samalla varmistetaan ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö. Koulutus kestää koko lukuvuoden, jonka aikana jokainen koira saa kehittyä omassa tahdissaan ja kasvaa osaksi koulukoiratoimintaa.
– On tärkeää, että koiratoiminta on organisoitua kaikissa kouluissa niin, että se on turvallista ja tavoitteellista, kuvailee Turunen. Koulutuksessa opettajat luovat säännöt, jotka varmistavat turvallisen koulukoiratoiminnan ja huomioi koirien hyvinvoinnin.
Turunen kertoo, että koulukoirien tärkein taito on osata rauhoittua kouluympäristössä. Piki tämän jo osaakin, ja Leskisen mukaan koira tykkää ottaa nokosia oppituntien aikana – vaikkapa oppilaiden sylissä tai pulpetilla.

Aava ja Hilla nauttivat oppilaiden läheisyydestä vilkkaassakin ympäristössä. Välitunnilla oppilaat ovat kerääntyneet koirien ympärille rapsuttamaan ja he selkeästi nauttivat siitä. Lemmetty naurahtaakin, että koiriensa mielestä ihmiset ovat parasta, mitä voi olla olemassa.
Vilkas ja äänekäs ympäristö voi olla koulukoirille stressaavaa, joten siihen totutellaan ennakkoon. Koulutuksen aikana harjoitellaan rauhoittumista luokkaympäristössä niin oppilaiden kanssa kuin koulutuspäivissä ohjaajien kanssa, Turunen kertoo.
Koirat rikastuttavat oppitunteja ja oppimista
Välitunnin päätyttyä koulukoirat suuntaavat kohti luokkahuoneita. Pikiä odottaa tutut oppilaat luokan ovella, jossa se on mukana torstaisin ja perjantaisin. Aava ja Hilla puolestaan liittyvät yhdeksäsluokkalaisten ruotsin kertaustunnille.

Oppitunnin alussa Piki pyöräyttää tassullaan lattialla olevaa onnenpyörää valitakseen kertotaulun, jonka Leskinen esittää oppilaille. Kertotaulujen valitseminen ovat selvästi Pikin suosikkitehtävä. Pienryhmätilaan siirtyessään Piki alkuun tarkkailee ympäristöään, jonka jälkeen pyytää päästä Leskisen syliin.
Oppitunteihin koirat tuovat mukavaa vaihtelua – esimerkiksi tehtävien valitseminen koiran avulla tekee oppimisesta hauskempaa ja innostavampaa. Leskinen kertoo, että myös tukiopetukseen jäädään entistä innokkaammin, kun koira on mukana siellä.
Aava ja Hilla ovat pääsääntöisesti mukana ulkoliikuntatunneilla, missä ne nauttivat suunnistuksesta ja retkeilystä, Lemmetty kertoo. Muillakin oppitunneilla on mahdollisuus vierailla, kuten ruotsin tunnilla. Kun oppilaat saavat ruotsin kertaustehtäviä valmiiksi, Aava ja Hilla pyöräyttävät onnenpyörää. Vaihtoehtoina on lisätehtäviä, liikuntaa tai herkkuja.

Lemmetty kertoo, että koirien läsnäolo lisää pitkäjänteisyyttä työskentelyyn, kun oppilaat haluavat päästä osallistamaan koiria. Sen lisäksi koirien määräämät lisätehtävät otetaan erinomaisesti vastaan – kukapa nyt koiralle sanoisi ei!
Koulukoiratoiminta on tuonut merkittäviä positiivisia vaikutuksia oppilaiden arkeen. Turunen kertoo, että koirien läsnäolo parantaa oppitunneilla keskittymistä ja lisää opiskelumotivaatiota. Koirat lieventävät ahdistusta ja tekevät koulupäivistä mielekkäämpiä, sillä oppitunneilla ja välitunneilla niiden rapsuttelu tarjoaa oppilaille kaivattua rentoutusta.
Turvallinen ja kunnioittava ympäristö
Koirien mukanaolo on tarkkaan harkittua, jotta niin oppilaat kuin henkilökunta tuntevat olonsa mukavaksi. Pyhäselän koulussa ei ole allergisia henkilöitä, mikä mahdollistaa koirien laajemman osallistumisen opetukseen. Samalla huomioidaan, että koirat voivat herättää jännitystä tai pelkoa.
Koirien kanssa on harjoiteltu erilaisia tilanteita, kuten kohtaamaan ihmisiä, joilla ei ole kokemusta koirista tai jotka jännittävät niitä
Turunen kertoo, että koulutuksen alussa koirien kanssa on harjoiteltu erilaisia tilanteita, kuten kohtaamaan ihmisiä, joilla ei ole kokemusta koirista tai jotka jännittävät niitä. Koulukoiratoiminnassa panostetaan turvalliseen ja kunnioittavaan ympäristöön, jossa toiminta voi tarjota iloa ja hyötyä kaikille ilman, että kenenkään tunteita sivuutetaan.
Koulukoirat eivät osallistu oppitunneille, joilla on koiria jännittäviä henkilöitä. Koulun käytävillä ne liikkuvat aina lyhyessä talutushihnassa. Tämä varmistaa sen, ettei kukaan kohtaa koiraa yllättäen tai säikähdä. Välitunneillakin koirat ovat talutushihnassa, jolloin oppilaat voivat itse päättää, haluavatko lähestyä niitä.

Lemmetty ja Leskinen odottavat toukokuuta, jolloin Piki, Aava ja Hilla saavuttavat merkittävän etapin valmistuessaan koulutetuiksi koulukoiriksi. Tämän lisäksi Leskinen kiteyttää koulukoiratoiminnan merkityksen Pyhäselän koulussa:
– Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo – tai kolminkertainen tässä koulussa, viitaten kolmeen karvaiseen ystävään.