Joensuulainen metsäalan huippuosaaminen sai arvostetun tunnustuksen, kun Forest Joensuu ‑yhteisö palkittiin vuoden 2024 lopulla tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnolla. Forest Joensuu yhdistää Joensuun ja lähialueen metsäbiotalouden yritykset, tutkijat, kouluttajat ja liiketoiminnan kehittäjät yhteisöksi, jossa eri toimijat ovat pienellä alueella lähellä toisiaan.
Forest Joensuun nimi otettiin käyttöön vuonna 2023, mutta metsäbiotalouden kansainvälisen yhteistyön tarinaa on Joensuussa ja Pohjois-Karjalassa kirjoitettu jo vuosikymmeniä. Forest Joensuun tulevaisuutta luotsaavat avainhenkilöt kokoontuivat juhlistamaan palkintoa helmikuun alussa.
Forest Joensuu yhdistää Joensuun ja lähialueen metsäbiotalouden yritykset, tutkijat, kouluttajat ja liiketoiminnan kehittäjät yhteisöksi
Yhteishenki vaikuttaa ja vakuuttaa
Mitä konkreettista Forest Joensuu ja siihen liittyvät toimijat ovat sitten tehneet kansainvälistymispalkinnon arvoisesti?
– Valintalautakunta kiinnittää erityisesti huomiota kilpailukykyyn, liiketoiminnan kansainvälisyyteen ja kannattavuuteen. Arvioinnissa painotetaan myös vastuullisuutta sekä vaikutuksia suomalaiseen osaamiseen ja työllisyyteen. Lisäksi huomioidaan Suomeen kohdistuvat investoinnit ja suomalaisen innovaatioympäristön tunnetuksi tekeminen, kertoo ulkoministeriön vienninedistämisyksikön johtava asiantuntija Jyrki Nissilä.

Forest Joensuu yhdistää metsäalan toimijat Joensuussa ja Pohjois-Karjalassa sekä kehittää ratkaisuja, joiden avulla voidaan esimerkiksi hillitä ja torjua metsäpaloja, luontokatoa ja ilmastonmuutosta. Nämä ratkaisut syntyvät monipuolisen yritystoiminnan, uusien teknologioiden, tutkimuksen ja koulutuksen kautta. Käytännön toteutuksesta huolehtii noin 6000 osaajan monipuolinen joukko.
– Joensuussa kehitettyjä ratkaisuja viedään muun muassa Amerikkoihin ja Aasiaan, ja alueella vierailleet delegaatiot ovat ihastelleet Forest Joensuun yhteishenkeä. Arvostamme erityisesti arjen yhteistyötä, joka on käytännössä yritysten auttamista ja niille sopivien jatkopolkujen löytämistä, Nissilä kiteyttää
Kansainvälisyys vaatii jatkuvaa työtä
Luonnonvarakeskuksen ryhmäpäällikkö Lauri Sikanen ja Itä-Suomen yliopiston metsäekonomian ja ‑politiikan professori Jouni Pykäläinen ovat kulkeneet Forest Joensuun ja sitä edeltäneiden metsäalan yhteistyövaiheiden matkassa vuosikymmeniä.
Forest Joensuun käytännön toimenpiteisiin kuuluvat esimerkiksi delegaatiovierailut, joita tehdään Joensuusta maailmalle ja toisin päin
– Forest Joensuu on nimenä ja brändinä uusi, mutta toimintatapa ja toiminnan arvot on valettu jo kauan sitten. Joensuun metsäbiotalouden huippuosaamisen juuret juontavat 1980-luvun alkuun, kun Joensuun yliopiston metsätieteellinen tiedekunta ja Metsäntutkimuslaitoksen Joensuun tutkimusasema perustettiin, Sikanen toteaa.
– Joensuussa metsätieteissä on alusta asti yhdistetty akateemisuuteen uudet teknologiat, kansainvälisyys ja yritysten osaaminen, Pykäläinen kuvailee.

Forest Joensuun käytännön toimenpiteisiin kuuluvat esimerkiksi delegaatiovierailut, joita tehdään Joensuusta maailmalle ja toisin päin. Forest Joensuu on viimeisen kahden vuoden aikana vastaanottanut vieraita useiden Euroopan maiden lisäksi muun muassa Kanadasta, Yhdysvalloista, Chilestä, Indonesiasta ja Malesiasta.
Vierailuja Pohjois-Karjalasta maailmalle on tehty esimerkiksi Brasiliaan, Kanadaan, Yhdysvaltoihin ja Japaniin. Mukana vierailuilla ovat aina suuressa roolissa joensuulaiset ja lähialueen yritykset, jotka hakevat uusia markkinoita ulkomailta.
Metsillä on merkittävä rooli globaaleihin haasteisiin vastaamisessa
Yhteistyössä on tehty muun muassa tuoteryhmiin ja markkina-alueisiin sekä investointeihin liittyvää selvitystyötä ja ennakoitu kansainvälisten markkinoiden liikkeitä esimerkiksi Euroopassa, Japanissa, Kiinassa ja Kanadassa. Uusia ideoita on aktiivisesti haettu kansainvälisistä verkostoista, joihin myös metsäalan opiskelijat on otettu mukaan.
– Metsillä on merkittävä rooli globaaleihin haasteisiin vastaamisessa. Joensuussa asuu paljon metsäbiotalouden kansainvälisiä osaajia, joita voitaisiin hyödyntää yrityksissä ja kansainvälistymisessä selvästi nykyistä enemmänkin, Pykäläinen muistuttaa.
Metsä on strateginen valinta
Joensuun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jere Nuutinen totesi tilaisuudessa pitämässään puheessa, että Joensuuhun on pitkäkestoisen työn tuloksena syntynyt ainutlaatuinen metsäosaamisen keskittymä, jota markkinoidaan ja viedään maailmalle yhä enemmän yhteisvoimin.
Nuutisen mukaan Joensuun kaupungin strategisena tavoitteena on vaalia metsiin liittyvää koulutusta, tutkimusta, liiketoimintaa ja kansainvälistä näkyvyyttä. Työvälineinä tähän toimivat Metsäpääkaupunki Joensuu ‑ohjelma sekä Forest Joensuu ‑yhteisö ja sen brändi.
Erityisen tärkeää on luoda ratkaisuja, joilla vastataan ilmastonmuutoksen ja luontokadon kaltaisiin globaaleihin haasteisiin
– Forest Joensuun päätavoitteena on nostaa metsiin liittyvien toimintojen liikevaihtoa, joka nykyisellään on Joensuun alueella yli 2 miljardia vuodessa. Käytännössä liikevaihdon kasvu toteutuu uusien innovaatioiden ja toimintojen kehittämisen kautta, Nuutinen kertoo.
– Erityisen tärkeää on luoda ratkaisuja, joilla vastataan ilmastonmuutoksen ja luontokadon kaltaisiin globaaleihin haasteisiin. Joensuulaisen tutkimustiedon ja sen soveltamisen myötä meillä on näiden haasteiden ratkaisuun valtavasti annettavaa, Nuutinen toteaa.

Nuutisen ajatukseen globaalien haasteiden ratkaisemisesta yhtyvät myös metsäasiantuntijat. Lauri Sikanen mainitsee esimerkkinä metsäpalot, jotka ovat lisääntyneet viime vuosina voimakkaasti ja aiheuttavat valtavia kasvihuonekaasupäästöjä.
– Suomalaiset metsänhoitomenetelmät ovat tehokas tapa suojata asutusta ja metsiä paloilta, ja tätä kautta vähennetään välillisesti myös päästöjä. Metsänhoitomenetelmät ja esimerkiksi metsä- ja ympäristödatan keruun ja analysoinnin ratkaisut ovat Forest Joensuun vientituotteita, Sikanen kuvailee.
Yksi metsäalan tärkeistä kehityskohteista Suomessa ja maailmalla on puun jalostusarvon nostaminen ja uusien biopohjaisten ratkaisujen tuottaminen.
– Puun jalostusarvoa nostamalla ja uusia metsään pohjautuvia tuotteita kehittämällä nopeutamme vihreää siirtymää, mikä puolestaan mahdollistaa paremman huomisen meillä ja maailmalla. Maapallon tilannetta parantavien ratkaisujen löytäminen on yksi Forest Joensuun toiminnan perusarvoista ja se vauhdittaa meitä menestykseen myös kansainvälisesti, Sikanen kiteyttää.
Artikkeli on tuotettu osana Joensuun kaupungin innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen (EAKR) toimintoja, joita osarahoittavat Euroopan unioni sekä Joensuun kaupunki.