Niittylahden alakoulun 4B-luokassa on kova tohina päällä. Vietetään uutisten viikkoa ja opettaja Saija Nissinen on antanut oppilaille tehtäväksi etsiä digi-Karjalaisesta kiinnostava uutisvalokuva tutkittavaksi. Pari pohtii kirjautumista, osa jo selailee näköislehden sivuja. Poikakolmikko pysähtyy urheilusivulle Kalpan voitonjuhlien äärelle ja muutamalla pulpetilla ihmetellään juttua Tiktokin valeuutisista. Opettaja Saija esittelee kuin vaivihkaa tehtävän ohessa lehden eri osioita ja niiden eroja.

Hiljalleen otsikot ja kuvaajien nimet asettuvat paikoilleen kirjoitusvihkoon. Opettaja käy tarkistamassa tehtävät.
Lukutaito 2.0.
Lukemisen eri tapoja käsittelevä oppitunti ei ole Niittylahden koulussa erikoisuus. Koulun painopiste on jo kaksi vuotta ollut monilukutaito. Rehtori Jaakko Sivonen puhuu lukutaidosta 2.0.
Mistään uudesta ja ihmeellisestä ei ole kyse. Koulussa opetetaan luokkia yhdestä kuuteen, joten lukutaidossa pääpaino on opetussuunnitelman mukaisesti lukemaan ja kirjoittamaan oppiminen. Valittu painopiste näkyy siinä, mihin keskitytään erityisesti.
- Opsi on mitä liekään, tuhatsivuinen opus. Kaikkeen ei voi keskittyä samalla panostuksella. Monilukutaidon painopiste ohjaa meillä sitä, mitkä osat opetussuunnitelmasta otetaan huolellisen käsittelyn alle. Nykyisin on lukuisia uusia tapoja viestiä ja haluamme auttaa oppilaita tulkitsemaan, ymmärtämään ja arvioimaan erilaisia tekstejä. Sekä tietenkin tuottamaan, Sivonen selventää.

Lukemisen iloa lukemattomin konstein
Niittylahden koulussa lukeminen tulee vastaan joka puolella. Aulassa on lukupuu, jonka lehdiksi oppilaat ripustavat lukemiensa kirjojen nimet. Värikkäitä lehtiä riittää kymmeniä joka oksalle. Muitakin konsteja lukemaan kannustamiseksi riittää.
Koululla on vieraillut kirjastolta lukukoiria, joille oppilaat saavat lukea. Onpahan luokissa nähty myös lukumummeja ja ‑vaareja. Tosin Niittylahdessa lapset lukevat mummeille, ei päinvastoin. Koekäytössä on hauskoja tehtäviä sisältävä lukuvihkonen ja rehtori Jaakko pitää perjantaisin reksin lukuhetkiä, joissa hän esittelee oppilaiden ehdottamia kirjoja tai tutustuttaa sanomalehtiin. Hurmaava keino on myös lukukummit. Ekaluokkalaiset saavat vitosista itselleen kummioppilaan ja yhteiseen tekemiseen kuuluu ääneen lukeminen.
Yhteinen lukuhetki luo myös turvallisuutta
- Lukeminen tekee hyvää sekä isoille että pienille. Yhteinen lukuhetki luo myös turvallisuutta kouluun. Opettajat kehittelevät omassa lukutiimissään tapoja kannustaa lukemiseen. Erilaiset konstit tuovat hommaan iloa ja mielenkiintoa. Yksi tuo välillä oman koiransa kouluun ja toisella on luokassa lukuteltta tai räsymattoja, joiden päällä oppilaat tykkäävät lueskella. Eläköitynyt eskariopemme Päivi ilmoitti, että hän voi tulla välillä lukumummoksi. Päivi käy säännöllisesti kuuntelemassa lasten lukemista, Sivonen luettelee.
Koululla on kaksi kirjahyllyä, josta lukemista voi valita. Hyllyihin tulee täytettä Reijolan kirjastosta, jonka henkilökunta vaihtaa valikoimaa pari kertaa vuodessa.
Aikuisten esimerkki ja kannustus tärkeää
Niittylahden koteihin välitetään lukutaidon sanomaa Wilma-viesteillä ja vanhempainilloissa. Huoltajat ovat aktivoituneet myös itse. Vanhempaintoimikunta keksi muutama vuosi takaperin omaperäisen konstin kannustaa lapsia lukemaan. He hankkivat Kouvolan lakritsilta koulun nimellä varustettuja lakulaatikoita, joihin oppilaat tekivät kuvaamataidon luokassa kannet. Lukulakuja kauppaamalla hankittiin kouluun luettavaa yli tuhannella eurolla.
- Tuossa vaiheessa koululla ei ollut käytännössä minkäänlaista kirjastoa. Tuhannella eurolla sai yllättävän paljon kirjoja suoraan kustantamoilta. Tällä oli suuri merkitys meidän koulumme lukemiselle, ihastelee Sivonen.
Sillä on iso merkitys, että silmäkulmassa näkyy isi tai äiti lukemassa
Kukin koti kannustaa lukemiseen omalla tyylillään. Palaute koulun projektiin on ollut selkeästi myönteistä. Sivosen mukaan tärkeää kodeissa on lapselle lukemisen ja lapsen kanssa lukemisen lisäksi aikuisten oma esimerkki.
- Sillä on iso merkitys, että silmäkulmassa näkyy isi tai äiti lukemassa. Sieltä se myönteinen suhtautuminen syntyy. Esimerkin näyttäminen ja lapsen kanssa ajan vietto lukemisen äärellä on erittäin tärkeää.
Niittylahden lasten suosikkeja ovat Neropatin päiväkirjat, hevossarjat ja J.K. Rowlingin teokset. Jaakon oma lapsuuden suosikki oli Kolme etsivää ja nykyisin maistuvat dekkarit, erityisesti Satu Rämön ja Michael Connelyn kirjat.

Opettajat huolissaan lukutaidon rapautumisesta
Niittylahdessa lukutaidon korostaminen on noussut opettajien omasta huolesta. Lukutaidon heikentyminen näkyy Sivosen ja vararehtori Minna Ratilaisen työssä. Viime vuosina haasteet lukemisessa, kirjoittamisessa ja keskittymisessä ovat kasvaneet kiihtyvällä tahdilla. Keskittymiskyky on laskenut muutaman sekunnin videoiden selailun viedessä huomiota.
- Meidän koulun opettajien motivaatio työskennellä asian eteen on äärimmäisen suuri. Lasten ja nuorten lukutaidon tila Suomessa on ollut meillä puheenaiheena jo vuosia ennen painopisteen valintaa. Juuri lukutaidon opetukseen olemme saaneet koulutuksen ja se on sitä meidän arjen perustyötä. Tätä me haluamme tehdä ja asiasta on hyvin yksimielinen näkemys. Painopistevalinnan avulla teemme lukutaidon eteen tehtävää työtä näkyvämmäksi, toteaa Ratilainen.
Lukeminen edistää myös keskittymiskykyä ja lisää empatiaa
Lukutaito on opetuksen perusta, jonka merkitystä ei voi liikaa korostaa. Haasteet näkyvät myös muissa aineissa, kuten matematiikassa. Oppilailla voi olla hankaluuksia hahmottaa sanallisia kysymyksiä. Lukeminen edistää myös keskittymiskykyä ja lisää empatiaa.

Niittylahden koulun tavoite on, että jokainen oppilas lukee vähintään 45 minuuttia viikossa. Pienemmille sopiva pätkä voi olla vartin kerrallaan, ja moni lukee paljon enemmän. Tavoite täyttyy kuitenkin jokaisella. Siitä pitävät huolen lukuisat yksittäiset lukemiseen kannustavat teot.
Tärkeintä on aika
Niittylahden koululla seurataan lukutaidon kehitystä vuosittaisilla testeillä. Luotettavat tulokset panostusten vaikutuksesta tulevat vasta useamman vuoden seurannan perusteella. Opettajat, vanhemmat ja lapset ovat kuitenkin innokkaan sitoutuneita lukemiseen. Useita Niittylahdessa käyttöön otettuja konsteja voisi helposti soveltaa myös muissa kouluissa ja kodeissa. Rehtori Sivonen nostaa yhden ylitse muiden.
- Kyllä kaikista vaikuttavinta on lukea 45 minuuttia viikossa. Sitä pidän tärkeimpänä yksittäisenä lukutaidon edistämisen tekona. Vaatii koululta rohkeutta sitoutua tähän ja varata aika lukkariin, mutta uskon, että se kannattaa. Digitaitoja lapset oppivat kyllä vapaa-ajallaan, mutta omin päin luetaan koko ajan vähemmän. Joten tuodaan se lukeminen kouluihin, Sivonen päättää.
Niittylahden lukukonstit:
- lukukummit
- lukumummit ja ‑vaarit
- koulun oma kirjahylly
- reksin lukuhetket
- lukuvälitunnit
- lukuteltta luokassa
- lukukoirat
- lukuvihkonen
- lukupuu
- lukumatot luokissa
- opettajien lukutiimi
- vähintään 45 minuuttia lukemista viikossa