Joensuu kansainvälistyy jatkuvasti ja sen huomaa kuullessamme kaduilla eri kieliä ja nähdessämme torilla monikulttuurista väkeä. Tähtäämme Joensuussa 80 000 asukkaan väkilukuun vuonna 2025, jota varten edistämme maahanmuuttoa ja kotiutumista monin eri keinoin. Joensuun brändiin Helppo hengittää kuuluu puhtaan luonnon ja sujuvan arjen lisäksi oikeus olla oma itsensä ja tulla hyväksytyksi. Joensuun kaupungin strategia vuosille 2021–2025 sisältää seuraavat sanat:
”Ihmiset tekevät Joensuun. On monta tapaa olla joensuulainen. Kunnioitamme toisiamme ja annamme jokaisen elää omannäköistään elämää. Kohtelemme kaikkia ihmisiä oikeudenmukaisesti. Toivotamme kaikki ihmiset tervetulleeksi.”
Monilla kaupungin työpaikoilla työskenteleekin jo kansainvälisiä osaajia, kuten Joensuun kaupunginorkesterilla.
Globaalit inspiraatiot löytyvät läheltä
Kaupunginorkesterin intendentti Marjo Vattulainen viestii päivittäin orkesterin kansainvälisten työntekijöiden kanssa. Hänen työnkuvaansa kuuluvat muun muassa perehdyttämiseen ja tiedottamiseen liittyvät asiat. Suomalaisten toimintatapojen selittäminen ja työntekijöiden avustaminen ovat hänelle arkipäivää.

Mikä on oikeasti este? Yleensä sanotaan, ettei ehdi tai ole kielitaitoa. Sitten sitä pitää hankkia.
Kaupunginorkesterista kansainvälisiä työntekijöitä on jopa 40 prosenttia. Orkesterin riveissä on ollut kv-muusikkoja jo 80-luvulta asti. Orkesterien työtehtävät ovat kansainvälisesti muusikoilla samanlaiset, mutta itse orkesterien toimintatavoissa on eroja.
Vattulaisen mielestä nämä kansainväliset erot toimintatavoissa inspiroivat uusiin ideoihin ja konsepteihin.
– Samalla heidän kanssaan työskentely avartaa omaa ajattelua, eikä ajattelu uraudu vain siihen, miten Suomessa on aina tehty. Muualta maailmasta tulee hyviä uusia käytäntöjä. Esimerkiksi tuolla orkesterissa tehdään tuolla tavalla, miksipä emme mekin, pohtii Vattulainen.
– Olemme saaneet ihan ideoita siitä, minkä tyyppisiä konsertteja täällä voisi olla. Niitä on lähetty kokeilemaan. Esimerkiksi Kynttiläkonsertti, joka on saanut hurjan suosion. Ajatuksen toi meille nuori kv-työntekijä, joka on opiskellut Englannissa ja tullut meidän orkesteriin töihin, kertoo Vattulainen.
KV-työntekijät rikastuttavat työyhteisöä omalla kulttuurillaan ja huumorintajullaan, joka on aika usein hauskaa.
Vaikka taiteen luominen on kuin vettä kansainvälisille muusikoille, suomalaiset musiikin alan käytänteet kuten lomat, työkokemuslisät ja erilliskorvaukset ovat yleensä uusia mysteereitä, Vattulainen kertoo. Työlait ovat erilaisia monessa maassa ja lukuisat nettisivut ovat saatavilla valitettavasti vain suomeksi.
Tietoteknisiä haasteita aiheuttaa esimerkiksi se, että useimmat kaupungin ohjeet ja ohjelmat ovat vain suomeksi. Tietotekniset ongelmat hankaloittavat verkossa asioimista ja tarvittavan tiedon saamista. Vattulainen toivoo tämän vuoksi useampien sivustojen tekevän erikielisiä versioita.

– Vakituiset muusikkomme auttavat uusia kv-muusikoita ihan kädestä pitäen kotoutumisessa. Muusikkomme tietävät, että on hyvä saada apua kun muuttaa täysin vieraaseen paikkaan, josta ei tunne ketään eikä osaa maan kieltä. Heitä on autettu muun muassa asunnon hankkimisessa ja veroasioiden hoidossa menemällä mukaan verotoimistoon. Kv-työntekijät kutsutaan myös heti mukaan muusikoiden itsensä järjestämiin vapaa-ajan tapahtumiin, retkille ja illanviettoihin, Vattulainen kertoo.
Esihenkilönä hänen kokemuksensa kv-työntekijöistä on hyvin positiivinen, jonka vuoksi hän ihmettelee monien työpaikkojen esteitä heidän rekrytoinnille. Vattulainen uskoo, että monet esteet saattavat ennemminkin kummuta enemmän rekrytoijan epävarmuudesta kuin varsinaisesta esteestä kv-työntekijän rekrytoimiselle.

– Mikä on oikeasti este? Yleensä sanotaan, ettei ehdi tai ole kielitaitoa. Sitten sitä pitää hankkia, hän toteaa.
Vattulainen pitää monikirjavaa työyhteisöä sivistävänä hänen omalle kulttuurituntemukselleen. Esihenkilönä hän pyrkii ymmärtämään työntekijöitä ja heidän tarkoitusperiään asiassa kuin asiassa. Hän haluaa tietää, mistä henkilöiden ajatukset ja esille tuomat asiat tulevat ja kumpuavat. Samalla Vattulaisen tulee tutustuttua enemmän eri kulttuureihin.
– Kansainväliset työntekijät rikastuttavat työyhteisöä omalla kulttuurillaan ja huumorintajullaan, joka on aika usein hauskaa, kertoo Vattulainen.
On luotava paikka, jossa kaikki viihtyvät, mutta samaan aikaan ihmisten on kunnioitettava kulttuuria, jossa he elävät ja nauttia siitä.
Tasapaino kulttuureista
Kaupunginorkesterin huilisti Alexander Viazovtsev saapui Suomeen kahdeksan vuotta sitten. Viazovtsev on pitänyt Joensuun rauhallisuudesta ja työnsä rentoudesta. Hän työskenteli Yhdysvalloissa ennen Suomeen tuloaan, joten kokemusta löytyy erilaisista työkulttuureista. Hän kertoo suomalaisen, varsinkin joensuulaisen, työkulttuurin olevan paljon rennompi kuin Yhdysvalloissa. Työrutiini oli Suomeen verraten intensiivisempi ja hänen piti harjoitella paljon enemmän.
Tänä päivänä Viazovtsev opettelee yhä suomen kieltä ja kertoo vaimonsa jo osaavan sitä erinomaisesti. Orkesterin kollegat rohkaisevat häntä oppimaan kieltä, josta hän on kiitollinen. Suomen kielen osaaminen avaa ovia ja kulttuuriin sisään pääseminen helpottuu kielen mukana. Arkipäiväiset keskustelut ja tilanteet ovat silti hänen paras opettajansa.
– Pomomme on mahtava, koska hän käyttää enemmän englannin kieltä sähköposteissamme ja kokouksissamme, kun saamme lisää kansainvälisiä opiskelijoita ja työntekijöitä, sanoo Viazovtsev.

Joensuu on Viazovtsevin mielestä sopivan kansanvälinen. Hän ei henkilökohtaisesti koe tarvitsevansa esimerkiksi kylttejä englanniksi kahviloissa, koska liiallinen englanti ei puskisi häntä opettelemaan suomea. Viazovtsev toivoo arjessaan tilaisuuksia ja tarvetta opetella suomea. Hän haluaa arvostaa ja nauttia kielikulttuurista ympärillään. Samalla hän tiedostaa ja kokee samoja tietoteknisiä ongelmia kielimuurin takia, joista Marjo Vattulainen mainitsi. Tietyissä terveyspalveluissa ja pankeissa palvelut ovat vain suomeksi, joka on ohjannut hänet asioimaan mobiilisovelluksissa, joissa onneksi on erikielisiä versioita.
– Se on tasapainoasia. On luotava paikka, jossa kaikki viihtyvät, mutta samaan aikaan ihmisten on kunnioitettava kulttuuria, jossa he elävät ja nauttia siitä, pohtii Viazovtsev.
Joensuu on mukava ja kaunis paikka asua. Se ei ole vailla haasteita, mutta mitä on elämä ilman haasteita, toteaa Viazovstev.
Parasta Joensuussa työskentelyssä on Viazovtsevin työaikataulu. Joensuussa pystyy tasapainottamaan työtä ja elämää toimivasti. Hän on kiitollinen saadessaan tehdä haluamaansa työtä, koska hän tiedostaa miten hankalaa on saada töitä orkesterista ja musiikin alalta.
Viazovtsev arvostaa joensuulaista kaunista luontoa, jota on hauska valokuvata. Lisäksi hän mainitsee pitävänsä siitä, miten vähän käytämme autoja Joensuussa, sillä se patistaa liikkumaan ja edistämään terveyttä.
– Joensuu on mukava ja kaunis paikka asua. Se ei ole vailla haasteita, mutta mitä on elämä ilman haasteita, toteaa Viazovstev.