Mitäpä olisi koulujen loppu ja kesäloman alku ilman Suomen suven avausta!

Kesäkuun ensimmäisenä päivänä Laulurinne on taas ääriään myöten täynnä, kun 6 000 oppilasta ja noin 15 000 katsojaa kokoontuvat avaamaan Suomen suven, nyt jo 34. kerran. Tänä kotikaupungin 170-vuotisjuhlavuonna ohjelma on joensuulaistakin joensuulaisempi – mukana on sekä vanhaa kaivattua että uutta innostavaa.

Suvilaulu Joensuulle tekee comebackin

Suven avaus on herättänyt tunteita ja herkistänyt jo vuosikymmeniä. Yksi kappale, joka monelle on SE Suven avaus -kappale, on Suvilaulu Joensuulle. Alun perin juuri Suomen suven avausta varten tehty laulu palaa tauon jälkeen ohjelmistoon, tällä kertaa uudella sovituksella.

Aivan uutukainen puolestaan on Mika Vanhasen säveltämä kappale Kesä-Joensuu. Uusi lapsikuoro Joen Suut ensiesitti sen tämän kevään veteraanipäivän pääjuhlassa Carelia-salissa. Joen Suut -lapsikuoro on perustettu Mari Hämäläisen idean pohjalta.

Joensuuta muistetaan myös JoenVoLin cheerleader-ryhmä Mistin esityksessä, ja oppilaat ovat harjoitelleet Joensuulle erityisen onnitteluhuudon. He ovat askarrelleet juhlaa varten puna–musta–valkoiset huiskat, joilla on oma tehtävänsä illan ohjelmassa.

Myös tämän vuotinen artistivieras haluttiin omasta kaupungista ja lasten kanssa laulaa kaksi kappaletta Miia Kosunen.

Juhlavuosi näkyy kouluissa muulloinkin kuin laulutreeneissä

Joensuun syntymäpäivät ovat toki paljon muutakin kuin laulua. Kouluilla on käytössään Joensuu 170 -opetuspaketti, jossa on tehtäviä ja muuta juhlavuoteen liittyvää oppimateriaalia.

– Haluamme saada ihmisiä näin innostumaan tästä vuodesta jo alkuvuonna, kertoo Suven avauksen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Minna Mäkinen.

Mäkisellä on tahtipuikkonsa pelissä myös kaupunkiin perustetussa uudessa Joen Suut -lapsikuorossa.

– Kuoro perustettiin eri kouluista kootuista lapsista. Siinä meillä on kuoro valmiina Joensuussa. Syksyllä se jatkaa kansalaisopiston kuorona, johon kuka tahansa lapsi saa tulla laulamaan, Mäkinen vinkkaa.

Kuvassa: Niittylahden koululla äänitettiin Suven avauksen harjoitusäänite.

Suomen suven avaus Laulurinteellä

pe 1.6. kello 18

Suven avauksen koko ohjelma ja yhteislaulujen sanat:

www.joensuu.fi/suvenavaus

www.facebook.com/suvenavaus

Pssst! muualla Suomessa asuvat mummot ja muut tärkeät:
Suven avaus suorana myös Yle Areenassa