Pyöräilijöitä Joensuussa

Nuorten kanssa uutta pyöräilyetikettiä luomassa

Oppilaat havainnoivat liikennettä ja tekivät videoita

Joensuussa on pyritty luomaan uudenlaista ja turvallista pyöräilyetikettiä osallistamalla nuoria esimerkinnäyttäjiksi muun muassa videoiden ja liikennehavainnoinnin keinoin.

Kyseessä on vuoden kestänyt hanke, jossa nuorten näyttämän esimerkin avulla on haluttu viestiä pyöräilijää koskevista liikennesäännöistä ja puuttua etenkin jalkakäytävillä tapahtuvaan pyöräilyyn.

Pyöräilyn kulkutapaosuus Joensuussa yli kolminkertainen maan keskiarvoon verrattuna

Joensuu on kävelyn ja pyöräilyn edistämisen kaupunki. Myös jalankulun osuus on Joensuussa merkittävä. Strategisena tavoitteena on lisätä näiden kulkumuotojen osuutta entisestään.

Pyöräilyn ja kävelyn helpottamiseksi keskustan asiointikatuja on muutettu kävelykaduiksi ja pyöräkaduksi. Osalla kaduista pyöräily on jo lähtökohtaisesti ohjattu ajoradalle, jolloin kävelijöiden on rauhallista ja turvallista kulkea jalkakäytävällä.

Sujuvan kävely- ja pyöräilyverkoston kehittämisen ja kunnossapidon lisäksi myös tiedolliseen ohjaukseen on panostettu. Joensuussa järjestetään ympäri vuoden erilaisia teemaan sopivia kaikille avoimia tapahtumia ja kampanjoita. Tapahtumissa, somessa ja verkossa jaetaan myös tietoa etenkin pyöräilyyn liittyvistä asioista.

Viestinnästä ja kampanjoinnista huolimatta jalkakäytävillä pyöräily on harmillisen yleistä ja aiheuttaa paljon vaaratilanteita. Koska pyöräilytaitojen opettelua ei autokouluopetuksen tapaan edellytetä, on aikuisia vaikea tavoittaa kattavasti vain vapaaehtoisten kurssien ja tietoiskujen avulla.

Mutta voisivatko nuoret näyttää esimerkkiä oikeaoppisesta pyöräilystä ja toimia uuden pyöräilyetiketin alullepanijana?

Joensuulaiset nuoret esimerkkinä turvallisen pyöräilyetiketin kehittämisessä -hankkeessa kokeiltiin, miten nuoria osallistamalla voidaan kehittää uudenlaista pyöräilyetikettiä ja viestiä siitä.

Toimintaa on kehitetty sekä Pataluodon koulun 7.–8.-luokkalaisten oppilaiden kanssa, että ammatillista koulutusta tarjoavan Riverian opiskelijoiden kanssa. Hanke on saanut tieliikenteen turvallisuuden vuoden 2019 valtionavustusta.

Pyöräilijät nuorten syynissä

Pataluodon koulussa toimintaa käynnistettiin helmikuussa 2020 Liikenneturvan kouluttajan ohjaamalla herkistelyllä aiheeseen sekä siihen liittyneellä liikennehavainnoinnilla.

Havainnointia varten oppilaat jaettiin ryhmiin, joissa heidän tavoitteenaan oli havainnoida etukäteen valittujen risteysalueiden liikennettä. Kokemuksia purettiin vertailemalla havaintoja toisen ryhmän kanssa.

Syksyllä aiheeseen syvennyttiin samojen oppilaiden kanssa vielä uudestaan. Tällä kertaa oppilaiden tehtävänä oli näytellä ja videoida, miten aikaisemmasta havainnointikerrasta tutulla risteyspaikalla kuuluisi pyöräillä.

Niille kuvauspaikoille, joilla pyöräiltiin ajoradalla, oli liikenneturvallisuutta varmistamaan pyydetty hankkeen sidosryhmistä poliisin tai Liikenneturvan edustaja.

Oppilaiden tekemistä videoista tuli todella hienoja!

Osa ryhmistä oli lisännyt videoihin tekstejä, kuten ”Käytä kypärää” ja ”Näytä suuntamerkkiä”. Eräs ryhmä oli puolestaan toteuttanut tehtävän videoimalla ensin väärän tavan pyöräillä ja sitten perään oikean tavan, jota säesti vielä videolle lisätyt hurraahuudot.

Videoita analysoitiin Liikenneturvan kouluttajan kanssa.

Yksi havainnoista oli, että oikeaoppiseen liikkumiseen voi olla useampia vaihtoehtoja. Esimerkiksi pyörän taluttaminen risteyksen yli on hyvä ja turvallinen tapa, mutta yhtä hyvin tien voi ylittää pyöräilemällä. Väistämisvelvollisuudet ovat kuitenkin erilaiset pyörän selässä ajaen kuin pyörää taluttavalla kävelijällä.

Toinen havainto oli, että Joensuun keskustan ulkopuolella koulua käyville Pataluodon koululaisille keskustassa pyöräily oli hiukan vieraampaa ja ehkä siksi vähän pelottavaa. Kävelijöiden, pyöräilijöiden ja autoilijoiden vilinässä havainnoitavaa on paljon, vaikka nopeudet ovat verrattain alhaisia.

Yksi parhaista tavoista oppia kaupunkiajoa on pyöräillä reittiä jonkun kokeneen pyöräilijän kanssa.

Liikuntatunnin mittainen katuajopyörälenkki

Riverian opiskelijoiden kanssa kaupunkiajoon lähdettiin tutustumaan pyöräillen.

Joensuun Polkijoiden kouluttajan opastamana ryhmä pyöräili noin kuuden kilometrin lenkin kaupungin keskustan läpi. Lähtöpisteessä käytiin lyhyesti läpi perusasioita varusteista, pyöräilyetiketistä ja liikennesäännöistä. Lisäksi matkan aikana pysähdyttiin muutaman kerran havainnoimaan erilaisia liikenteellisiä ratkaisuja.

Reittiosuuksilla oli myös muutamia tietyömaita vaihtelevin opastuksin, jotka saivat opiskelijat ihmettelemään, kuinka kävelyn ja pyöräilyn yhteydet voidaan jossain vain katkaista, jolloin kulkija joutuu yhtäkkiä miettimään uuden korvaavan reitin. Kokonaisuudessaan opastus ja pyörälenkki kestivät tunnin ja 45 minuuttia.

Opiskelijat ja Riverian liikunnanopettaja Mia Palviainen olivat tuntiin erittäin tyytyväisiä. Palviaisen mukaan kaupungin omiin pyöräilymahdollisuuksiin tutustuttaminen olisi tärkeä lisä liikunnanopetukseen.

Toiminta tukee myös Liikkuva opiskelu Riveriassa -hanketta, jossa tavoitteena on innostaa ja motivoida Riverian opiskelijoita lisäämään omaa hyvinvointiaan liikunnan avulla.

Katso lenkin reitti

Viestinnällä vaikuttavuutta

Viestinnällä on tärkeä rooli hankkeessa, sillä työn yhtenä tavoitteena on vaikuttaa pidemmällä aikavälillä laajemmin joensuulaisten liikennekäyttäytymiseen.

Hankkeen katuajopyörälenkistä laadittiin pyöräilyyn innostava ja Joensuun pyöräilyolosuhteisiin tutustuttava video. Video on tekstitetty suomen lisäksi englanniksi, sillä vaihto-opiskelijat ovat yksi tärkeä tiedottamisen kohderyhmä. Joensuussa on paljon vaihto-opiskelijoita, joille suomalaiset pyöräily- ja liikennesäännöt ovat usein varsin vieraita.

Katuajopyöräilyn video ja Pataluodon koululaisten tekemät erilaisten risteysalueiden pyöräilyyn opastavat videot ovat löydettävissä Joensuun kaupungin Youtube-kanavalta: videolista

Aiheeseen liittyviä uutisia