Kirjallisuustapahtuma on Joensuussa järjestettävä jokasyksyinen avoin ja keskusteleva yleisötilaisuus. Tilaisuuksissa esiintyy eri alojen tutkijoita ja kirjailijoita. Tapahtuma järjestetään jo 17. kerran ja tämän vuoden teemana on rikos.

Yleisötilaisuuksissa on mukana useita tunnettuja kirjailijoista ja tutkijoita; perjantaina muiden muassa FT, tutkijatohtori Ville Kivimäki ja lauantaina kirjailija Marja-Leena Mikkonen. Tapahtumaan liittyy myös oheisohjelmaa, kuten matinea, jamit ja teatteriesitys. Tapahtumapaikkoina ovat Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampus ja Joensuun konservatorio.

Tapahtuma on yleisölle maksuton ja kohderyhmä ovat tavalliset kirjojen lukijat, joiden lukemisharrastukselle se antaa arvokkaita virikkeitä ja välineitä. Tilaisuus sopii myös kirjallisuusalan ammattilaisille ja opiskelijoille. Joensuun tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa Suomen kirjallisuustapahtumien joukossa. Viime vuonna kolmipäiväiseen tapahtumaan osallistui noin 1200 henkilöä.

Tapahtuman järjestelyistä vastaavat Pohjois-Karjalan kesäyliopisto ja Itä-Suomen yliopisto yhdessä työryhmän kanssa.

Pohjois-Karjalan kirjailijayhdistys Ukri ry järjestää samaan aikaan Joensuun kirjallisuusviikko 2016 -tapahtuman 11.–18.9. Viikon aikana järjestetään kirjallisuustapahtumia eri puolilla kaupunkia.